###message

Domáci olej si môžete vylisovať aj v paneláku. Skúste ľanový alebo sezamový.

Šalát zaliaty ľanovým olejom alebo kurča na oleji zo sezamových semienok? Na prvý pohľad zdravá a hlavne chutná dobrota. Lenže - nie je olej ako olej. Jeho kvalita výrazne závisí od spôsobu spracovania. Ukážeme vám, ako sa líšia, a ako si špičkový olej vyrobiť svojpomocne.

Home made oil
Home made oil

Oleje lisované za tepla - viac oleja, menej kvality

Olej môže byť buď lisovaný za tepla, alebo za studena. Väčšina bežne dostupných olejov je lisovaných za tepla, čo znamená, že sa semienka zahrejú, aby zmäkli a výrobca z nich získal viac oleja. Výsledkom tohto procesu je viac oleja s nižšou kvalitou.

V obchodoch taký olej spoznáte ľahko:

  • je v priehľadnom obale, 
  • je číry
  • je riedky
  • mútiť sa
  • nemá žiadnu špecifickú vôňu ani chuť
  • nikdy sa nepokazí

Pri lisovaní za tepla sa totiž stráca nielen chuť lisovaných semienok, ale hlavne množstvo cenných látok. A to je škoda, pretože stále viac štúdií poukazuje na skvelé výživové vlastnosti rastlinných olejov.

 

Lisovanie za studena je zdravšie

Ide to ale aj inak. Keď semienka lisujeme za studena (pri lisovaní nesmie byť prekročená teplota 42 ˚C), trvá to síce dlhšie a potrebujete ich viac, odmenou je vám, ale kvalitný olej plný vitamínov a ďalších cenných látok.

Práve kvôli týmto vlastnostiam by za studena lisované oleje mali tvoriť dôležitú súčasť vášho jedálnička. Podľa výskumov by si každý mal denne dať približne jednu lyžicu.

Na olejoch lisovaných za studena je skvelá ešte jedna vec - môžete si ich pripraviť aj doma.

Sana Oil Extractor presentation
Sana Oil Extractor presentation

Ako na domáce lisovanie olejov

Láka vás príprava domácich olejov? Ak máte doma odšťavovač Sana Juicer EUJ-606 alebo EUJ-707, nič vám nebráni sa do toho pustiť. Lis na olej z nehrdzavejúcej ocele totiž existuje k týmto odšťavovačom ako doplnok a rovnako ako oni sa rýchlo a ľahko čistí.

LIS na olej SANA Vám umožňuje vylisovať si čerstvý olej z rôznych semien, napríklad z ľanových, slnečnicových alebo sezamových. Vďaka metódelisovanie za studena navyše zaručuje tú najlepšiu chuť a zachovanie výživových hodnôt.

Neprávom zabudnuté oleje: ľanový a sezamový

Čím začať? Skúste napríklad ľanový alebo sezamový olej. Obsah oleja sa pohybuje okolo 40% u ľanu a 60% u sezamu - počítajte teda, že na liter oleja budete potrebovať až niekoľko kilogramov semienok. V prípade ľanového oleja, ale odporúčame vylisovať vždy len také množstvo, ktoré rýchlo spotrebujete. Tento olej sa totiž v priebehu niekoľkých týždňov kazí, a ak ho skladujete mimo chladničku, môže začať žltnúť už za pár dní. To by vás od neho, ale určite nemalo odradiť!

Ľanový olej totiž patrí medzi tie oleje, ktoré majú najvyššie výživové hodnoty na svete. Aj keď ľanové semienko v podstate nie je obilnina, má podobný obsah vitamínov a minerálov. Množstvom vlákniny, antioxidantov a omega-3 mastných kyselín však obilniny ďaleko prevyšuje.

Jeho blahodarné účinky poznali už starí Gréci a lekár Hippokrates ho predpisoval pri ťažkostiach so sliznicami. Aj dnes ľanový olej výborne zrovná trávenie a ženy určite ocenia jeho schopnosť zmierniť menštruačné bolesti.

Sezamový olej zase obsahuje veľké množstvo mononenasýtených mastných kyselín a omega-6 mastných kyselín. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi a je všeobecne vhodný pre ľudí trpiacich chorobami srdca a ciev. Vysoký obsah vitamínov skupiny B a horčíka s fosforom z neho zase robia liek na zlú náladu.

Veľké využitie má aj v kozmetike, kde ho môžete použiť aj v starostlivosti o detskú pleť.

Publikované: 29. januára 2015