Štúdia Françoise Clavel-Chapelonové a Guye Fagherazziho z parížskeho Insermu (Národný inštitút zdravia a lekárskeho výskumu) skúmala 14 rokov stravovacie návyky 66 188 žien s cieľom nájsť spojenie medzi sladenými nápojmi a diabetom druhého typu, najbežnejšou formou tejto choroby.
Pôvodne predpokladali, že pitie "light" nápojov by malo redukovať riziko ochorenia na cukrovku - ako sa však ukázalo, opak bol pravdou.
Prekvapivo bola konzumácia limonád vyššia u diétnych verzií - normálnych sladených limonád spotrebovali ženy priemerne 1.6 pohára za týždeň, "light" si dopriali vo viac než dvojnásobnom množstve. Ale aj keby sa konzumácia oboch druhov nápojov zrovnala na rovnakú úroveň, bola u pol litra diétnych limonád za týždeň preukázaná o 15% vyššia šanca na ochorenie diabetom. Pri množstve 1,5 litra sa šanca zvýšila už na celých 59%!
Ako to odborníci vysvetľujú? Cukor obsiahnutý v sladených nápojoch spôsobí nárast hladiny inzulínu v krvi, zatiaľ čo aspartam, bežne používané umelé sladidlo, spôsobuje zvýšenie hladiny krvného cukru - to ale tiež vedie k nárastu produkcie inzulínu. Udržiavanie vysokej hladiny inzulínu potom vedie k rezistencii na tento hormón, teda anomáliu, ktorá spôsobuje diabetes.
V rámci tejto štúdie skúmali vedci aj vzťah medzi konzumáciou čerstvých prírodných ovocných džúsov a vznikom cukrovky - žiadne spojivo ale neobjavili.
Zdroje obrázkov:
http://occupycorporatism.com/wp-content/uploads/2012/03/6a00d8341cbdce53ef00e54f3247f18834-800wi.jpg
http://cdn0.cosmosmagazine.com/wp-content/uploads/20080212_diet_drinks.jpg
http://www.neurosciencemarketing.com/blog/wp-content/uploads/2009/04/diet-cola.jpg