Už ste sa prejedli slivkových knediel? Pripravte si slivkovú šťavu!

Neviete si rady, čo s tohtoročnou úrodou sliviek? Ak už vám slivky nechutia v koláčoch ani v knedličkách, nieto len tak samotné, odšťavte si ich! Čerstvá šťava zo sliviek je skvelý spôsob, ako do seba dostať všetky prospešné látky bez nutnosti pridávať cukor alebo alkohol. Prečítajte si o slivkách niečo viac a inšpirujte sa našimi receptami.

Slivky zlepšujú trávenie a chránia pred rakovinou

Slivky sú príbuzné s broskyňami a nektárinkami, majú malý obsah kalórií a tuku aj nízky glykemický index. To znamená, že by ste ich mali zaradiť do jedálnička, ak sa snažíte znížiť svoju váhu. Vďaka obsahu dôležitých vitamínov a minerálov navyše prospievajú vášmu zdraviu..

Aké sú ich najdôležitejšie účinky?

  • úľava od zažívacích problémov
  • ochrana pred infarktom
  • ničenie rakovinotvorných buniek
  • prevencia cukrovky
  • silnejšie kosti
  • zlepšenie pamäti

Ak si slivky kupujete na trhu alebo v obchode, vyberte si také, ktoré nie sú ani príliš tvrdé, ani príliš mäkké. Na farbe toľko nezáleží, niektoré odrody sú totiž viac modré, iné skôr do červena.

Nechajte sa prekvapiť chuťou slivkovej šťavy!

Šťava zo sliviek v sebe obsahuje všetky dôležité látky, a navyše má lahodnú chuť. Hodí sa do ovocných receptov, ale pokojne ju môžete skúsiť skombinovať aj so zeleninovou šťavou!

Ranný budíček

  • 5-10 sliviek
  • 3 jablká
  • 2 grepy

Olovrant

  • hrsť sliviek
  • jedna červená repa
  • 5 mrkiev
  • polka citróna

 

Večerný koktail

  • 5 sliviek
  • hrsť lesných plodov
  • hrsť čerešní
  • ľad
Plum juice
Plum juice

Spoznajte chuť sliviek v podobe, ako ju ešte nepoznáte! Uvidíte, že po knedličkách ani koláčoch plných nezdravých tukov a cukrov sa vám cnieť nebude. Odšťavovanie je totiž najchutnejšia a zároveň najzdravšia cesta konzumácie ovocia a zeleniny.

Publikované: 16. septembra 2014