Rýchly tip: Púpavová šťava vyženie z tela jedy
Ešte než prvýkrát pokosíte svoju záhradu, natrhajte si pár lístkov púpavy a hoďte ich do odšťavovača!
Na jar sa môžu všetci priaznivci odšťavovania naozaj vyblázniť. O žihľave sme písali už minule, ale odšťavovať môžete napríklad aj veľkonočné osivo (jačmeň, pšenica), obyčajnú trávu z lúky (len pozor na to, kam chodia psičkári), alebo listy púpavy. Na púpavu vyrazte čo najskôr, pretože odšťavovať staré listy nie je najlepší nápad - sú už príliš horké.
S čím odšťavovať púpavu?
Možno ste otrlí a zvládnete do seba kopnúť panáka púpavy len tak. My, ale odporúčame primiešať si ju do vašej obľúbenej ovocnej, alebo zeleninovej šťavy. Rozhodne to bude lepší chuťový zážitok. :) Nič nepokazíte zmiešaním napríklad s jablkom a citrónom, ale ak už ste v odšťavovaní pokročilejší, nebojte sa ani zložitejších receptov. Ako my. Skočili sme si natrhať zopár listov a aj pre vás vymysleli tento šťavnatý mix.
Púpavová šťava alebo púpava v utajení
hrsť listov púpavy (ideálne mladých)
hrsť špenátu
1 stopkový zeler
¼ melónu Cantaloupe
1 výrez ananásu
1 limeta
Melón, ananás a limetku zbavte kôry, ostatné suroviny poriadne umyte. Striedavo vhadzujte do odšťavovača. Vypite čo najskôr po odšťavení, aby nestihli vyprchať cenné látky.
Na čo je púpava vlastne dobrá?
Púpava patrí medzi rastlinky s silnými liečivými účinkami. V prvom rade napomáha organizmu zbavovať sa toxínov, pretože posilňuje pečeň a obličky. Ak máte chuť dať si priamo očistnú kúru, jednoducho pridávajte púpavové listy ku svojmu odšťavovaniu každý deň po dobu 2 týždňov. Detoxikačné účinky sa prejavia aj na vašej pleti - púpava totiž zmierňuje ekzém a akné.
Pozor! Púpavovej šťave sa radšej vyhnite, ak máte žalúdočné vredy, alebo žlčníkové kamene. Neodporúča sa ani tehotným ženám.