###message

Rýchly tip, Ako odšťavovať klíčky

Ak chcete vedieť, čo najzdravšieho by ste do seba mohli takto na jar dostať, klíčky sú jasnou odpoveďou. Po zime, ktorá sa tento rok celkom dlho vliekla, vás nabijú zdravím a energiou. Možno si žeruchu, mungo alebo napríklad šošovicu klíčite už dávno, ale napadlo vás niekedy, že ich môžete hodiť aj do odšťavovača?

Poklad menom klíčky

Pôsobenie klíčkov na naše zdravie je výnimočné - klíčenie semien alebo strukovín totiž dochádza k ohromnému nárastu živín (ich obsah stúpne 5x až 30x). Je teda viac než jasné, že už len s jednou hrsťou do seba dostanete poriadnu nálož vitamínov a minerálov (vitamíny A, E, C a niektoré vitamíny skupiny B, vápnik, železo, zinok, horčík, selén, mangán, draslík, meď).
Zelené klíčky obsahujú navyše chlorofyl, ktorý je blahom pre našu krv. Okrem toho sú klíčky bohaté na vlákninu a nájdeme v nich nemalý podiel bielkovín (vyrovnajú sa mäsu). Výhodou je výborná stráviteľnosť, po klíčkoch vám určite ťažko nebude!

šťáva z klíčků
šťáva z klíčků

Ako na odšťavovanie klíčkov?

  • Odšťavovať môžete prakticky akékoľvek naklíčené semená alebo strukoviny (okrem fazule, ktorú je nutné pred konzumáciou tepelne upraviť).
  • Vyskúšajte napríklad naklíčenú žeruchu, lucernu, brokolicu, reďkovku, slnečnicové semienka, cícer, šošovicu, hrach alebo mungo fazuľa (mungo a adzuki sú jediné fazule, ktoré je možné po naklíčení jesť i za surova).
  • Klíčky najlepšie odšťavíte na dvojhriadeľovom alebo šnekovom odšťavovači.
    Naklíčené semená a strukoviny neloupejte, bez obáv ich môžete odšťavovať aj so šupkami.
  • Pre väčšiu výťažnosť je vhodné klíčky vopred namočiť na pár hodín do vody, ideálne cez noc.
  • Klíčky sa príliš nehodia pre samostatné odšťavovanie - jednak by ste ich pre plný pohár potrebovali veľké množstvo, jednak samy o sebe zvyčajne tvoria kašu. Preto je berte skôr len ako doplnkovú surovinu, ktorá má ozvláštniť chuť šťavy z koreňovej alebo listovej zeleniny. Výborne chutia aj v jablkovej šťave.
  • Pri odšťavovaní vhadzujte klíčky a ostatné suroviny striedavo.
  • Ak nie ste na klíčky vôbec zvyknutí, začínajte s nimi pozvoľna a do odšťavovača prihoďte spočiatku napríklad len jednu lyžicu.

Tip navíc: Pridajte klíčky tiež do svojho smoothie!

Publikované: 29. marca 2016