Paradajková polievka: Odšťavte tieto suroviny a zohrejte
Priaznivci rýchlych receptov, zbystrite! Táto paradajková polievka bude na stole za pár minút.
Odšťavovač môžete používať aj pri varení. V prípade paradajkovej polievky stačí odsťaviť tieto suroviny a potom šťavu ohriať. Určite ju, ale nevarte, inak znehodnotíte množstvo vitamínov a minerálov.
suroviny
- 6-8 pevných paradajok
- 1/2 malé cibule
- 1 stonku zeleru (pre vertikálne odšťavovač ho nakrájajte na malé 1 cm kúsky, pre horizontálne a dvojhriadeľový netreba vôbec krájať)
- 1 stredná mrkva
- niekoľko vetvičiek petržlenu
- 1 hrnček bazalky (voliteľné)
- štipka čierneho korenia a soli na dochutenie
- pár kvapiek olivového oleja
Všetky suroviny musia byť čerstvé. Neodšťavňujte gumenú mrkvu, zvädnuté bylinky ani príliš mäkké paradajky. Pre odšťavovanie je lepšie použiť paradajky cherry, odšťavia sa ľahšie a s vyššou výťažnosťou.
Postup
Všetku zeleninu vrátane cibule, petržlenu a bazalky odšťavte. Začnite s bylinkami a postupne ich prekladajte zeleninou. Šťavu prelejte do hrnca a ohrievajte na miernom plameni. Počas ohrievania polievku miešajte, bude mať tendencie sa oddeľovať. Ideálne je použiť metličku.
Pri ohrievaní dochuťte soľou a korením podľa chuti. Pred konzumáciou primiešajte pár kvapiek oleja, aby telo dokázalo spracovať vitamíny rozpustné v tukoch.
Tip
Pre hustejšej konzistencií polievky môžete pridať trochu smotany. Primiešajte ju počas ohrievania.