Ako využiť odpad z odšťavovania: Ovsené sušienky.
Myslíte si, že je škoda vyhadzovať dužinu po odšťavovania? Použite ju pri ďalšom varení alebo pečení!
Poznáte iniciatívu zachranjidlo.cz? Práve odtiaľ sme vzali inšpiráciu na ďalšie využitie odpadu z odšťavovania. Minule sme vám ukázali, ako si urobiť zeleninový vývar, dnes to budú ovsené sušienky!
Suroviny pre 14 keksov
- 3/4 hrnčeka | ovocný odpad z odšťavovania
- 1/2 hrnčeka | ovsených vločiek
- 1/2 hrnčeka | polohrubá múka (ideálne celozrnná)
- 4 lyžice | olej
- 2 lyžice | cukor
- 1 lyžička | škorica
- hrsť | slnečnicové semienka
Postup
V miske zmiešajte vločky, múku, cukor, škoricu a slnečnicové semienka. Potom pridajte mokré suroviny - odpad z odšťavovania a olej - a vypracujte cesto. Pokiaľ bude moc mokré, pridajte trochu vločiek alebo múky, naopak keď bude príliš suché a nebude držať v kompaktnom tvare, pridajte malé množstvo oleja. Z cesta vytvarujte sušienky a rozložte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte v rúre 10-15 minút na 180 ° C.
Celková doba prípravy: 25 minút