Odšťavujeme tekvicu: 3 recepty pre zdravie a krásu

Tekvicová sezóna práve vrcholí. Ak sa aj vám narodil oranžový obor, s ktorým tak celkom neviete, čo si počať, rozhodne neobetujte túto okrasnú a vitamínmi nabitú zeleninu iba jesennej výzdobe. Vyrezávané tekvice s poblikávajúcou sviečkou síce pôsobia veľmi efektne a tajomne, avšak ich blahodarné účinky na organizmus človeka sú o mnoho zaujímavejšie a prospešnejšie. Aj keď je tekvica z celých 90% tvorená len vodou, zvyšných 10% predstavuje koktejl plný vitamínov, antioxidantov a ďalších telu prospešných látok. Aké neduhy nám môže pomôcť tekvica odstrániť a pre aké účinky je hojne využívaná aj v kozmetickom priemysle? Odpovede nájdete o pár riadkov nižšie. Okrem toho pre vás máme tri lahodné tekvicové recepty, ktoré si zaručene obľúbite.

dýně
dýně

Prírodná lekáreň aj kozmetický salón

O tekvici sa traduje, že je prírodnou lekárňou a kozmetickým pomocníkom v jednom. Pre svoj nízky podiel sacharidov je skvelou diétnou potravinou, ktorá by rozhodne nemala chýbať vo vašom "light" jedálničku.

Táto zázračná zelenina obsahuje vysoký podiel vlákniny prispievajúcej k správnemu fungovaniu tráviaceho traktu. Málokto vie, že práve tu je uložených až 80% imunitného systému. Z logiky veci možno teda vyvodiť informáciu o tom, že tekvica posilňuje prirodzenú obranyschopnosť človeka, čo je práve v jesennom období veľké plus.

Omladzujúce účinky aj prevencia rakoviny

Vláknina je však iba jednou, nie jedinou telu prospešnou látkou, ktorú táto zázračná zelenina obsahuje. Okrem iného tu nájdete bohatú zásobu draslíka, selénu, sodíka, železa, zinku, luteínu, fosforu, nukleovej kyseliny alebo vitamínu A. Tieto látky priaznivo pôsobia na nervový systém, srdce a krvný obeh, obnovu a regeneráciu buniek, vypínanie vrások, zrak, kvalitu zubov, vlasov a nechtov alebo na liečbu najrôznejších kožných neduhov.

Vedecké štúdie navyše potvrdili, že pravidelná konzumácia oleja z tekvicových semienok je tiež výbornou protinádorovou prevenciou.

dýňová šťáva
dýňová šťáva

Vyskúšajte zázračné účinky tekvice aj vy

Máme pre vás tri lahodné recepty, vďaka ktorým sa môžete presvedčiť o prednostiach tekvice na vlastnej koži aj žalúdku:

Domácí tekvicový džús

Dužinu tekvice rozrežte na kúsky, ktoré sa zmestia do vášho odšťavovača. Nič nepokazíte ani vtedy, ak k dužine pridáte nejaké tie semienka. Po odšťavení dostatočného množstva zeleniny môžete domáci tekvicový džús osladiť podľa chuti alebo ho zmiešať so škoricou, muškátovým orieškom, či korením do perníka.


Teplý tekvicový koktejl

Pre jesenné večery je tento recept doslova ako stvorený. Na jeho prípravu budete potrebovať šťavu z tekvice, mlieko, rozpustenú bielu čokoládu, škoricu, mletý zázvor, muškátový oriešok a vanilkový cukor. Tekvicovú šťavu zmiešajte s mliekom a čokoládou a nechajte variť na miernom ohni. Podľa chuti pridávajte škoricu, zázvor a muškátový oriešok. Na záver koktejl oslaďte alebo pridajte vanilkové semienka.


Tekvicová šťava s citrónom

K príprave lahodnej tekvicovej šťavy budete potrebovať odšťavenú dužinu, niekoľko pomarančov, citrón a na dochutenie cukor. Šťavu z tekvice zmiešajte so šťavou z pomaranča a citróna. Dochuťte klasickým alebo trstinovým cukrom podľa chuti. Na ozdobenie môžete pridať lístočky mäty alebo kocky tekvice. Nápoj chutí najlepšie vychladený s kockami ľadu.

Všetky vyššie uvedené recepty sú nenáročné ako na čas, tak na množstvo surovín. Chuťový výsledok a dopad na váš organizmus však bude rozhodne stáť za to!

Publikované: 17. októbra 2013