Niektorí ľudia žijú v omyle, že odšťavovaním získame len ovocnú vodu plnú cukru. Trochu za to môže fakt, že čerstvé šťavy sú bežne zamieňať so 100% džúsom z krabice. Ale zatiaľ čo krabicový džús je naozaj len sladká voda absolútne bez živín, v čerstvej šťave sú živiny naopak zachované - vrátane určitého množstva vlákniny!
Čerstvé šťavy: Je v nich viac vlákniny, než si myslíte
Pri odšťavovaní sa vláknina oddelí od šťavy, a tak by si jeden myslel, že v šťave žiadna nie je. Ale je!
Krabicový džús nie je to isté, čo šťava z odšťavovača
Prečo sa zbavovať nerozpustnej vlákniny?
Každý, kto odšťavuje napríklad mrkvu, vie, že je z nej veľa odpadu - teda vlákniny. Táto drť sa nazýva nerozpustnou vlákninou a pre liečebné účinky štiav je jedine dobre, že sme ju pre tentokrát odstránili. Šťavy sú vďaka tomu stráviteľnejšie a telo si z nich vezme až 4x viac vitamínov, ako keby dostalo mrkvu v celku. Neznamená to ale, že odteraz ovocie a zeleninu v celku vynecháte. Naopak: dôležité je konzumovať oboje! Len nie v rovnakom čase - šťavu pite ideálne nalačno, a než budete jesť ovocie a zeleninu v celku (alebo iné jedlo), počkajte cca 15 minút. Za tú dobu už je šťava strávená.
Čo je teda v šťave za vlákninu, keď sme ju vlastne odstránili?
Aj keď nerozpustnú vlákninu odstránime a skončí kdesi v komposte, v šťave stále zostáva druhá forma vlákniny - tá rozpustná. Zrovna spomínaná mrkva má skoro rovnaký obsah rozpustnej vlákniny ako nerozpustnej. Rozpustná vláknina vytvára niečo ako gél (ak ste videli bobtnajúce psyllium, ide o to isté). Ako rozpustná, tak nerozpustná vláknina majú význam pre zdravie.
- Nerozpustná vláknina má väčší objem, viac zasýti a funguje ako zmeták čriev.
- Rozpustná vláknina pohlcuje v črevách cholesterol a nadbytočnú vodu a pôsobí ako probiotická výživa prospešných črevných baktérií.
Oba druhy vlákniny zlepšujú peristaltiku a napomáhajú bezproblémovému vyprázdňovaniu.
V šťave je veľa vlákniny
Všetko ovocie aj zelenina obsahujú oba druhy vlákniny. Napríklad mrkva má v sebe 1,7 gramov rozpustnej a 1,6 gramov nerozpustnej vlákniny. Pomaranče sú na tom ešte lepšie, obsahujú 2 gramy rozpustnej vlákniny, čo je tiež dôvodom, prečo sú považované za jeden z najočistnějších druhov ovocia.
Ak si denne urobíte napríklad mix z 1 kg mrkvy, 1 jablka a 250 g špenátu, výsledkom budú dva poháre obsahujúce 14 gramov rozpustnej vlákniny. Odporúčaná denná dávka je 25 gramov.
Množstvá sú uvedené v gramoch.
Odšťavujte za nízkych otáčok
Kupovaná šťava môže byť balená vo fľašiach akokoľvek dobre, ale oxidáciu tak ako tak nemožno zastaviť - môže sa iba spomaliť. Znamená to, že vo chvíli, keď ju pijete, už je v nej menej vitamínov a horšia je aj chuť. Najlepšie je vypiť šťavu skoro po vylisovaní. Pokiaľ chcete odšťavovať doma a nemíňať za čerstvo lisované šťavy v juice baroch, vyberte si niektorý z nízkootáčkových odšťavovačov. Spracováva suroviny šetrne, a tak je šťava mimoriadne chutná a obsahuje maximum vitamínov. A na rozdiel od šťavy z vysokootáčkových prístrojov ju môžete skladovať v chladničke do druhého dňa. Z najlepších skúste treba Sanu 808, s ktorou je odšťavovanie naozaj pohodlné, prípadne Omegu Mega Mouth, ktorá vie vyrobiť aj zmrzlinu. Ak dávate prednosť ešte všestrannějšímu využitiu, pozrite na Sanu 707.