Ako tvoriť úžasné šťavnaté recepty?

Pijete hlavne jednodruhové šťavy, alebo máte v rukáve maximálne pár osvedčených kombinácií, ktoré točíte stále dokola? Potom vedzte, že trocha energie a invencie vloženej do experimentovania sa vám odmení. Objavte nevídané množstvo neodolateľných a neobyčajných chutí. Vďaka ktorým budete odšťavovať s ešte väčším nadšením. Ako to ale urobiť, aby sa experiment vždy vydaril a nemuseli ste šťavu vyliať pre jej zlú chuť?

ovocné a zeleninové šťávy
ovocné a zeleninové šťávy

7 základných tipov na tvorbu úžasných šťavnatých mixov

  1. V jednoduchosti je sila a krása. Bezhlavé kombinácie desiatich druhov ovocia a zeleniny len málokedy dopadnú dobre. Ideálne je držať sa mixov maximálne z 4-5 druhov plodov, pokojne aj menej. Pamätajte na to, že suroviny, ako je napríklad mrkva, jablko, ananás či pomaranč, budú vždy výborne chutiť aj samotné.
  2. Nie je pravda, že je potrebné dôsledne oddeľovať pitie ovocných a zeleninových štiav. Ak vám ich kombinácia nespôsobuje tráviace ťažkosti, nie je dôvod sa im vyhýbať.
  3. Mrkva a jablko chutia dobre so všetkým.
  4. Trošku citrónu / limetky pozdvihne chuť každého mixu o level vyššie. Dobrými kúzelníkmi sú tiež jahody.
  5. Nepreháňajte to s chuťovo výraznými surovinami. Odsťaviť si celý koreň zázvoru alebo pol hlávky kelu a skombinovať ich s jedným jablkom nie je dobrý nápad.
  6. Nie ste zvyknutí na listovú zeleninu? Vyskúšajte špenát, valeriánku, alebo rímsky šalát - v malom množstve ich primiešajte do vašej obľúbenej šťavy prakticky nebudú cítiť. Pre začiatok prihoďte do mixu pokojne len jeden list, a až ak sa vám bude výsledok chuťovo pozdávať, nabudúce tej zeleniny pridajte.
  7. Pravidlá pre tvorenie mixov berte len ako všeobecné vodítko, ktorého je dobré sa chytiť, ale konečné slovo má vždy len vaša chuť!

Ako poskladať vlastný recept na šťavu?

Pokojne sa môžete spoľahnúť na svoju intuíciu a nahádzať do odšťavovača kúsky ovocia a zeleniny podľa svojho momentálneho nápadu. Uvidíte, čo z toho vylezie - možno najlepší drink vášho života, možno nie. Pre zvýšenie šance na úspech sa držte niektorého z konceptov majstra miešača:

  • základ + doplnok
  • základ + pikantný doplnok
  • základ + rezaný doplnok
  • základ + doplnok + pikantný doplnok
  • základ + doplnok + rezaný doplnok
  • základ + doplnok + pikantný doplnok + rezaný doplnok
1
1

1. ZÁKLAD

Základ je tvorený surovinou (alebo kombináciou surovín), na ktorých staviate celý mix. Je to väčšinou surovina najviac šťavnatá (obsahuje najviac vody), má sladkú až neutrálnu chuť a dá sa ľahko dochucovať ďalšími doplnkovými zložkami. V mixe zaberá najväčší podiel.

  • jablko, hruška, ananás, mrkva, pomaranč, uhorka, cuketa, melón, tekvica, šalát, paradajka, hrozno, paprika, mandarínka, granátové jablko
2
2

2. DOPLNOK

Doplnok sa pridáva do základu v menšom množstve. Väčšinou sa moc nedá odšťavovať samostatne, pretože je menej šťavnatý. Je chuťovo výraznejší a zaujímavo mení ako chuť drinku, a často aj jeho farbu.

  • repa, kel, kapusta, špenát, čučoriedky, maliny a iné drobné ovocie, petržlen, zelér, nektarinky, marhule, višne, čerešne, mango, jahody, kivi, ríbezle, mladý jačmeň, púpavové listy, avokádo, banán

Tip: Ako na banán! Banán sa odšťavuje veľmi ťažko, preto je lepšie ho neodšťavovať, ale homogenizovať a vzniknuté pyré potom primiešať do šťavy z ostatných surovín. Ak nemáte odšťavovač s funkciou homogenizácie, spracujte šťavu s banánom v mixéri. Za tú prácu navyše to stojí, banánové koktaily chutia dokonale! Podobne postupujte aj s avokádom, mangom, marhuľami, alebo broskyňami v prípade, že sú už príliš mäkké (ale kým sú tvrdé, môžete ich na rozdiel od banána normálne odšťavovať; len avokádo možno odšťavovať len nezrelé).

3
3

3. PIKANTNÝ DOPLNOK

Pikantný doplnok ozvláštňuje a vyvažuje chuť ostatných surovín a má za úlohu postarať sa o to, aby mix nechutil nudne (napríklad mdlo, alebo čisto sladko). Pokiaľ ho zaradíte do svojho mixu, riaďte sa heslom "dobrého menej".

  • citrón, grep, stopkový zeler, mäta, rebarbora, limetka
4
4

4. REZANÝ DOPLNOK

Rezaný doplnok je takou čerešničkou na torte. Nie je povinný, ale jednoducho dodá šťavu! S touto zložkou už treba nakladať naozaj opatrne, menej (ešte menej) je rozhodne viac. V niektorých prípadoch radšej len štipku!

  • zázvor, chren, kurkuma, škorica, koriander, petržlenová vňať, štipka soli, mleté čierne korenie, chilli, cesnak, žerucha, reďkovka, fenikel, bazalka, iné korenie či čerstvá bylina
5
5

5. ŠPECIÁLNE PRÍSADY

Špeciálnu kategóriu tvoria prísady, ktoré môžete pridať do hotového drinku.

  • Olivový, tekvicový, alebo ľanový olej môžete pridať do šťavy pre lepšie trávenie vitamínov rozpustných v tukoch (vitamíny A, D, E, K). Stačí pár kvapiek, maximálne polievkovú lyžicu na pohár.
  • Kokosová voda z mladého kokosu je osviežujúci a nutrične veľmi hodnotná a môžete ju smelo použiť ako základ celého mixu.
  • Jablčný ocot je veľmi prospešný pre zdravie čriev a pridaný do štiav dodá drinku jemnú alkoholovú príchuť. Na jeden pohár pridajte cca jednu lyžicu.
  • Neochutený rastlinný proteín dobre poslúži, ak sa potrebujete šťavou zároveň aj zasýtiť, ale nemáte práve chuť na jedlo. Môžete skúsiť konopný, hrachový, alebo napríklad ryžový.
  • Rozomleté chia semienka alebo psyllium sú ďalšími možnosťami, ako urobiť svoj stavový mix sýtejší. Len majte na pamäti, že v prípade pridania čohokoľvek s obsahom nerozpustnej vlákniny sa čiastočne obmedzí vstrebávanie vitamínov zo šťavy.

Vymysleli ste aj vy super recept?

Podeľte sa s nami aj ostatnými na Facebooku! Budeme radi aj za fotku. :)

Publikované: 11. mája 2017