Muštovače sú ručné lisy (bez prívodu elektriny), ktoré sa obsluhujú jednoduchým točením páky alebo použitím hydraulickej páky. Dá sa s nimi spracovať aj veľké množstvo ríbezlí za rozumnú dobu (získate potrebných 50 litrov šťavy za hodinu). Aby ste dosiahli dôkladnejšieho vylisovania, ríbezle pred vložením do muštovača trochu pomačkajte pomocou drviča na zemiaky. Stopky môžu zostať na svojom mieste, pretože šťava sa filtruje cez tkaninu a stopky zostanú vnútri muštovače.
Ako odšťavovať ríbezle, aby to šlo hladko? Rady pre všetky typy odšťavovačov
Pokiaľ chcete odšťavovať ríbezle a s minimálnym úsilím z nich získať čo najviac šťavy, poradíme vám, ako na to so šnekovým, dvojhriadeľovým, odstredivým aj ručným odšťavovačom alebo muštovačom. Ktorý je na ríbezle najlepší a ktorý ho zvláda najhoršie?
Postupy vychádzajú z nášho osobného testovania a skúseností, ktoré zbierame už vyše 20 rokov. Odšťavovač - teda ak je vybraný a používaný správne - vám zaistí čistú ríbezľovou šťavu bez kôstok, ktorú ďalej využijete pre výrobu džemov, sirupov alebo vína. Ríbezle nemusíte zvárať ani pasírovat cez cedník a koľkokrát sa vyhnete aj otrhávaniu zo stopiek.
#1 Muštovač
#2 Vertikálny šnekový odšťavovač
Vertikály sú medzi elektrickými odšťavovačmi jednotkou na odšťavovanie ríbezlí. Pokiaľ chcete lisovať väčšie množstvo ríbezlí (nad liter šťavy), je lepšie ho odstopkovať alebo aspoň čiastočne. Odšťavovač tak bude pracovať dlhšiu dobu, než ho budete musieť rozobrať a prečistiť od nahromadených zrniečok. Našťastie je rozobratie a zbežný oplach dielov (hlavne sita) potreba až po niekoľkých litroch šťavy. Čas na prečistenie spoznáte tak, že sa odšťavovač začne hltit a nestíha. Ak odšťavujete ríbezle len v rámci receptu, stopky otrhávať nemusíte.
#3 Horizontálny šnekový odšťavovač
Horizontály si pomerne ľahko poradí s menším množstvom ríbezlí cca do pár pohárov šťavy. Pre lepšiu priechod ríbezlí odšťavovačom nechajte bobule na stopkách a jednotlivé strapce vhadzujte pomaly. Ak sú niektoré príliš dlhé, je vhodné ich pred vhodením prestrihnúť, aby sa zbytočne nemotal na šnek.
#4 Ručný odšťavovač
Práca s ručným lisom je zdĺhavejšia, ale ak vám to nevadí, získate s ním rovnako kvalitnú šťavu ako s horizontálnym šnekovým odšťavovačom. Aj v tomto prípade nechajte ríbezle na stopkách a prerežte dlhý strapec, pôjde to lepšie. Na väčšie množstvo to ale z dôvodu prácnosti nebude.
#5 Dvojhriadeľový odšťavovač
Dvojhriadeľové odšťavovače predvádzajú najlepšie výsledky pri lisovaní koreňovej a listovej zeleniny, s ríbezľami je to ale presne naopak. Na lisovanie samotných rízezlí sú absolútne nevhodné, pretože sa začnú rýchlo upchávať. Ak máte predsa len chuť dodať svojmu stavovému mixu trochu ríbezľového akcentu, pár bobúľ otrhaných zo stopiek odšťavovač utiahne.
#6 Odstredivý odšťavovač
Odstredivka je na tom podobne ako dvojhriadeľový odšťavovač - lisovanie samotných ríbezlí je nemožné. Odšťavovač sa síce neupchá, ale výťažnosť bude veľmi nízka. Preto môžete odšťavovať ríbezle opäť len v rámci receptu, pre ovoňanie drinku z iného ovocia a zeleniny. Čo sa týka stopiek, je jedno, či je ponecháte alebo otrháme.
Odšťavovanie čiernych ríbezlí
A čo sú čierne ríbezle? S tým je to zložitejšie.
- Čierne ríbezle zvládne najlepšie vertikálny šnekový odšťavovač, ale len ak použijete hrubé sito (to býva súčasťou príslušenstva väčšiny prémiových odšťavovačov). Týmto spôsobom môžete získať pokojne aj plný pohár (alebo niekoľko), akurát počítajte s tým, že šťava bude vďaka vysokému obsahu pektínu docela hustá.
- S horizontálnym šnekovým odšťavovačom odporúčame lisovať čierne ríbezle len v rámci receptu. Pokiaľ ho budete spracovávať samotný, vytvorí v odšťavovači mazľavú kašu a výťažnosť nebude nijako slávna.
- Výsledky lisovania čiernych ríbezlí na muštovači sú neisté, pretože hustej šťave sa nebude chcieť cez filtračné vrecko tak ľahko. Môžete to skúsiť a potom nám dať vedieť :)
- Ostatné typy odšťavovačov sú na čierne ríbezle nevhodné.