5 rád, ako odsťaviť ananás bez upchatia odšťavovača
Ananás je vzhľadom k svojim dlhým vláknam jednou z najťažšie odšťavnitelných surovín. Teda ako kedy. Niekedy sa naopak odšťaví úplne bez problémov. Ako to urobiť, aby ste s ním už nikdy neupchali odšťavovač?
Uvedené rady využijú hlavne majitelia šnekových odšťavovačov. V prípade, že máte odstredivku, držte sa len jedného pravidla: neodšťavňujte prezretý ananás. Inak je ale úplne jedno, ako ho nakrájate, ako rýchlo vhadzujete, alebo či ho prekladáte mrkvou - výsledok (výťažnosť) neovplyvníte ani pozitívne, ani negatívne. Všeobecne odstredivka ananás zvláda bez problémov, akurát s nižšou výťažnosťou, než šnekové odšťavovače.
Majitelia dvojhriadeľových odšťavovačov to majú ešte zložitejšie, pretože ich prístroje si s ananásom naozaj príliš nerozumejú. Ak sa ananásovej šťavy ani tak nechcete vzdať, u Angel Juiceru sa držte týchto odporúčaní: vyberte si neprezretý ananás, odšťavujte naraz iba menšie množstvo a použite utĺkacie zátku, ktorá má na konci silikónový tesniaci krúžok. Tá odšťavovanie naozaj uľahčí a je praktická aj pri odšťavovaní ostatného mäkkého ovocia.
1. Odstrániť, alebo neodstrániť tvrdý stred?
Keď ananás pred odšťavovaním krájate, u horizontálneho šnekového odšťavovača tuhý stred ponechajte, u vertikálu ho naopak vyhoďte. V prípade horizontálov poslúži ako "čistič" odšťavovacej komory, v ktorej by sa inak mäkká ananásová dužina mohla nahromadiť. Ideálne je nakrájať si tvrdý stred na kocky a až budete vhadzovať do odšťavovača ostatné kúsky ananásu, pravidelne ich prihadzovať. Vertikál zas nemá rád príliš tvrdé suroviny - odstránením tuhého stredu mu teda uľavíme.
2. Nakrájať ananás vertikálne, alebo priečne?
Pri odšťavovaní s vertikálnym odšťavovačom nakrájajte ananás priečne na kolieska (a ďalej na slíže, alebo na kocky - to už je na vás). Prerušíte tým jeho dlhé vlákna, ktorá by sa inak mohli namotávať na šnek. Naopak u horizontálov nekrájajte ananás na kolieska, ale vertikálne od vršku k spodku. S takto nakrájaným ananásom si nízkootáčkový horizontálne odšťavovač poradí lepšie.
3. Prihoďte pár mrkiev, alebo zeleru
Mrkva aj stopkový zeler sa s ananásom chuťovo skvele dopĺňajú - "zmäkčujú" jeho ostrejšiu chuť. Okrem toho výrazne uľahčujú jeho odšťavovanie. Proste striedavo vhadzujte kúsky ananásu a mrkvy / zeleru, prípadne ich prihoďte až vo chvíli, keď vidíte, že sa nespracovaný ananás vracia nahor do plniacej trubice (teda že odšťavovač nestíha a začína sa hltit). Mrkva / zeler pomôžu prečistiť sito aj šnek, kde sa dlhé ananásová vlákna môžu zachytiť.
4. Neponáhľajte
Nízkootáčkový šnekový odšťavovač by ste nikdy nemali príliš preplniť surovinami, ani ponáhľať sa utláčaním. U ananásu to platí dvojnásobne. Kúsky ananásu vhadzujte pomaly a pred ďalším vhadzovaním počkajte, kým sa nespracuje predchádzajúci kus. Netrpezlivé kŕmenie odšťavovača ovocím a zeleninou proces rovnako neurýchli a môže veľmi ľahko dôjsť k upchatiu, hlavne u horizontálov.
5. Neodšťavujte prezretý ananás
Úplne vyzretý ananás, ktorý poznáte podľa zlatisto žltej kôry, je lepšie zjesť, než odsťaviť. Po prvé je už príliš mäkký, a tak by sa mohol odšťavovač upchať. Po druhé šťava z neho by mohla byť až príliš sladká a rovnako ako čistá hroznová šťava je takmer nepitelná. Preto pri výbere siahnite po ananásu, ktorý je ešte zelený a má zožltnutú maximálne spodnú časť.