Zázvor je jednotkou v poskytovaní úľavy pri príznakoch nachladnutia. Vďaka jeho protizápalovým a antioxidačným účinkom je jedným z najobľúbenejších prostriedkov, ktoré pri prechladnutí nasadzujeme. Jeho sily môžete využiť hneď na niekoľko spôsobov. Najjednoduchším je urobiť si z neho čaj: zázvor postrúhajte a zalejte ho vriacou vodou. Až čaj vychladne na piteľnú teplotu, pridajte čerstvú citrónovú šťavu a kvalitný med. Ďalšou možnosťou je zázvor odšťavovať - nie samotný, ale spoločne so svojim ďalším obľúbeným ovocím a zeleninou. Taká šťava z jabĺk, mrkvy a zázvoru je super jednoduchým a chutným spôsobom, ako sa brániť pred prechladnutím, alebo ňou môžete zmierňovať príznaky. Akurát to s tým zázvorom moc neprežeňte, na jeden pohár stačí odsťaviť maximálne 2 cm koreňa.
5 najlepších prírodných liekov na prechladnutie
Vykašlite sa túto zimu na doplnky z lekárne a spoľahnite sa namiesto nich na pomoc z prírody.
Liek na nádchu v podstate neexistuje - neliečená trvá 7 dní, liečená týždeň. Jediné, čo nám zostáva, je tlmiť príznaky. Nasledujúcich 5 prírodných liekov vám pomôže hneď dvakrát. Po prvé posilní vaše telo, kým je ešte zdravé, takže budete voči infekciám celkovo odolnejší. A po druhé: ak už prechladnutí ste, môžete ich využiť práve pre liečenie príznakov - prírodnou cestou, bez chémie. Vyskúšajte to a uvidíte!
#1 Zázvor
#2 Kurkuma
Kurkuma má podobné účinky ako zázvor, akurát má o niečo zemitejšiu chuť. Obsahuje esenciálne oleje, ktoré zmierňujú opuch v hrdle a sú skvelé aj na očistu tráviaceho systému. Trochu mletej kurkumy si môžete zamiešať do rastlinného mlieka (môžete aj do kravského, ale to nie je pri prechladnutí príliš vhodné). Napríklad v kokosovom chutí úžasne. Mlieko s mletou kurkumou priveďte do varu a povarte asi 10 minút. Tiež môžete odsťaviť kúsok čerstvého koreňa a jednu čajovú lyžičku šťavy opäť vmiešať do pohára mlieka. Poslednou možnosťou je ho odšťavovať ako doplnok spoločne s ďalším ovocím a zeleninou. Rovnako ako zázvor chutí najlepšie s jablčnou šťavou, alebo so šťavou z koreňovej zeleniny.
#3 Baza
Bazový sirup je rokmi preverený spôsob, ako sa brániť prechladnutiu, alebo zbrzdiť jeho vývoj. Izraelskí výskumníci zistili, že aktívne látky v baze dokážu neutralizovať enzýmy, ktoré potrebujú vírusy k úspešnému napadnutie buniek v krku a nose. Plody bazy čiernej dozrievajú od júla do septembra - určite na ne budúce leto nezabudnite, nejaké si nazbierajte a uvarte si z nich sirup na zimu. Pokiaľ do neho po vychladnutí pridáte med, škoricu a zázvor, získate chutný a veľmi silný prostriedok pre boj s kašľom a prechladnutím. Druhou možnosťou je usušiť nazbieranú bazu v sušičke potravín a sušené plody po celú zimu používať k príprave čerstvej dávky sirupu. Kto nemá natrhané zásoby z leta, sušené plody sa dajú kúpiť aj v zdravých výživách a na internete. Pozor, bazu nejedzte surovú!
#4 Echinacea
Indiáni používali echinaceu, čiže Echinaceu, po viac ako 400 rokov pre jej schopnosť bojovať s infekciami a zmierňovať príznaky kašľa a prechladnutia. Tento kvet sa navyše ľahko pestuje a bude priamo ozdobou vášho záhonu. Semienka pre predpestovanie sadeníc zasejte v marci. V máji ich presaďte do záhonu, ideálne na nejaké slnečné miesto. Sadeničky sa dajú zaobstarať aj v záhradníctvach. Na konci leta rastliny otrhajte a usušte si ako lístky, tak kvety, a na jeseň a v zime si z nich pripravujte čaj. Môžete si vyrobiť tiež tinktúru. Nasekané lístky a kvety vložte do uzatvárateľnej fľaše s vodkou, a to v pomere 2: 1 v prospech vodky. Vodka musí mať minimálne 40% obsahu alkoholu. Echinaceu nechajte takto naloženú minimálne dva týždne a každý deň fliašu poriadne zatrepte. Potom vyberieme lístky a kvety a hotovú tinktúru skladujte na chladnom a tmavom mieste. Počas chrípkovej sezóny užívajte tri kvapky každé ráno, ideálne nalačno. Kto nemá priestor pre pestovanie echinacei, sušené kvety i lístky sa dajú kúpiť v bylinkárstvo a na internete.
#5 Tymián
Tymián obsahuje flavonoidy uvoľňujúce svaly, ktoré vás nútia kašľať. Tiež má antibakteriálne a antimikrobiálne účinky. Vyrobte si z neho sirup, ktorý naozaj funguje a je hotový hneď! Pol hrnčeka medu zmiešajte s dvoma litrami vody a pridajte pár plátkov citróna, ideálne v kvalite bio. Vhoďte hrsť tymiánu a priveďte do varu. Varte tak dlho, kým sa nevyparí polovica vody. Cez cedník zlejte do uzatvárateľnej fľaše (aby ste zbavili sirup vylúhovaných citrónov a tymiánu). Po vychladnutí uložte do chladničky. Pre ešte dokonalejšiu chuť môžete pridať niekoľko kvapiek vanilkového extraktu. Čerstvý tymian môžete kúpiť v predajniach ovocia a zeleniny a niektorých supermarketoch, alebo si ho vypestovať sami. Ak mávate bohatú úrodu tymiánu, že ho ani nestíhate pred zimou spotrebovať, opäť si ho usušte pre neskoršie využitie v zimných mesiacoch.