Výkonný nerezový odšťavovač Angel je legendou medzi odšťavovačmi. Odšťavovače Angel nemajú konkurenciu, pokiaľ ide o výťažnosť a kvalitu šťavy. Lisujú za nízkych otáčok a vďaka viacefázovovom dvojhriadeľovému systému dokonale oddelí šťavu od dužiny. Výsledkom je šťava, ktorá skvele chutí a zostáva v nej maximum vitamínov. Šetrné lisovanie potláča oxidáciu, a tak môžete odšťavovať aj do zásoby.
Ohromujúci odšťavovací výkon
Odšťavovač Angel má ohromujúcu výťažnosť. Odpad z vylisovaného ovocia a zeleniny je takmer suchý a je ho znateľne menej, než je tomu u iných odšťavovačov. Dvojhriadeľová technológia využíva unikátny trojstupňový odšťavovacej systém. Dve hriadele, ktoré sa otáčajú proti sebe, najprv suroviny nasekajú na malé kúsky, potom na ešte menšie a až vtedy ich pod veľkým tlakom pretlačí sitkom. Nerezové hriadele drvia ovocie a zeleninu tak dôkladne, že sa do šťavy extrahuje maximum živín. Nerezové sú aj ostatné lisovacie diely.
Odšťavovanie ovocia a zeleniny
Odšťavovač Angel podáva skvelé výsledky najmä u koreňovej a listovej zeleniny. Oboje vylisuje do poslednej kvapky. Listová zelenina, bylinky a trávy sa odšťavujú obzvlášť ľahko, pretože hriadele si listy samy berú. Na vtláčadlo netreba vyvíjať žiadnu veľkú silu, niekedy sa bez neho zaobídete úplne. Naopak mrkva alebo červená repa vyžadujú vyšší prítlak. Odmena je ale sladká - šťava vás ohromí svojou plnou chuťou a neprítomnosťou zvyškov drte. Odstránenie všetkej drti je zvlášť u mrkvovej šťavy veľmi žiaduce, pretože je oveľa chutnejšia, bez stôp horkosti.
Angel Juicer skvelo zvláda aj ovocie, ako sú jablká, citrusy, hrozno, melón alebo jahody. Pre čo najlepší výsledok je ideálne odšťavovať mäkšie suroviny samostatne, jednu po druhej, nestriedať ich pri vhadzovaní. Zamedzíte tým zanášaniu sita a skrátite čas odšťavovania. V prípade Angel Juiceru sa všeobecne odporúča odšťavovať ovocie a zeleninu v poradí od najmäkších po najtvrdšie. Tak dosiahnete najvyššiu výťažnosti.
Bezpečnosť a čistenie
Angel Juicer 5500 je vybavený automatickou poistkou proti poškodeniu motora: odšťavovač sa sám vypne, ak do neho spadne cudzí predmet (lyžica) alebo v prípade, že ho zahltíte príliš veľkým množstvom surovín. Situáciu jednoducho vyriešite spustením spätného chodu. Suroviny sa uvoľnia a môžete pokračovať v odšťavovaní.
Po odšťavovaní je potrebné vyčistiť len štyri diely, ktoré stačí opláchnuť teplou vodou. Priložená kefka vám pomôže dôkladne vyčistiť sito.
Mandlové mlieko
Už so základným príslušenstvom (nie je potrebné nič dokupovať) máte možnosť pripraviť si mandľové mlieko.
- Mandle namočte na 6 hodín do vody.
- Potom ich prepláchnite a znovu zalejte čistou vodou.
- Odšťavovač zostavte rovnakým spôsobom ako pred odšťavovaním: vložte jemné odšťavovacie sito.
- Pod odšťavovač dajte nádobu na šťavu a nádobu na odpad.
- Vodu aj s mandľami vkladajte naberačkou do plniacej trubice.
- Výsledkom je mandľové mlieko a zvyšky drti - tú môžete využiť napríklad pri pečení muffinov alebo si ju dať do jogurtu.
Budete často odšťavovat ovocie?
Tým, ktorí budú mäkké ovocie odšťavovať častejšie, sa bude hodiť príslušenstvo, ktoré si môžete dokúpiť zvlášť:
- Vtláčadlo s tesnením: Funguje ako tlakový piest a jeho použitie robí v prípade lisovania ovocia naozaj veľký rozdiel. Zvlášť ho oceníte pri odšťavovaní ananásu. Pre utláčaním koreňovej a listovej zeleniny a tvrdších druhov ovocia (jablká) je dostačujúce vtláčadlo, ktoré dostanete už v základnom balení.
- Hrubé sito: Premení odšťavovač Angel v plnohodnotný odšťavovač ovocia, s ktorým bez problémov odšťavíte aj väčšie množstvo citrusov, bobuľoviny (čučoriedky, maliny), paradajky, kôstkovice (marhule, slivky, broskyne). Uľahčíte si lisovanie ríbezlí a ananásu (stále je ale dôležitejšie mať vtláčadlo s tesnením). Podmienkou pre dobré výsledky je čerstvá, neprezretá úroda. Pokiaľ s hrubým sitom odšťavíte citrusy, získate šťavu s kúskami dužiny.
Príslušenstvo k odšťavovaču nájdete TU.
Chcete vyrábať orechové maslá?
Na prípravu domácich orechových masiel z arašidov, kešu orechov alebo mandlí potrebujete dodatočné príslušenstvo, ktoré si môžete dokúpiť zvlášť. Homogenizačné puzdro vložíte do odšťavovača na miesto odšťavňovacieho sita. Potom už len stačí zapnúť odšťavovač a naberačkou postupne vysypávať orechy. Pokiaľ budú pražené, bude mať maslo dlhšiu trvanlivosť.
Angel juicer 5500, 7500 alebo 8500S? Aké sú v nich rozdiely?
Všetky tri modely majú rovnaké výsledky odšťavovania a zpracujete na nich rovnaký rozsah surovín. Líšia sa len v drobnostiach:
ANGEL JUICER 5500
- Základný model
- Má manuálny spätný chod
- Vyrobený zo štandardnej nerezovej ocele
ANGEL JUICER 7500
- Má automatický spätný chod. Pokiaľ do plniacej trubice spadne cudzí predmet, motor sa sám prepne do spätného chodu a tým ochráni diely pred poškodením. Automatický reverz nebudete potrebovať, ak budete používať odšťavovač v súlade s návodom na obsluhu
- Vyrobený zo štandardnej nerezovej ocele
ANGEL JUICER 8500S
- Má automatický spätný chod
- Odšťavovacie diely sú z chirurgickej nerezovej ocele. Tá je odolná voči ovocným a zeleninovým kyselinám a tiež voči soli, ktoré obyčajnú nerezovú oceľ časom naruší a sfarbí do šeda. Šedé škvrny na dieloch a vnútri odšťavovacej komory nijako neovplyvňujú funkciu odšťavovača a nemajú negatívny účinok na šťavy. Sú iba estetickou vadou, ktorá môže niektorým užívateľom vadiť a práve pre nich je určený model 8500S
Upozornenie na modely SUPER ANGEL PRO, SUPER ANGEL DELUXE a SUPER ANGEL PREMIUM DELUXE
V súčasnej dobe môžete na internete naraziť na odšťavovače SUPER ANGEL PRO, SUPER ANGEL DELUXE a SUPER ANGEL PREMIUM DELUXE, ktoré predajcovia označia ako najnovšie modely. V skutočnosti sa jedná o tie isté modely ako Angel Juicer 5500, Angel Juicer 7500 a Angel Juicer 8500S, len s inými názvami určenými pre americký trh. V Amerike sa odšťavovače Angel skutočne objavili len nedávno, zatiaľ čo v Európe sú dostupné už niekoľko rokov.
Obsah balenia
- motorová časť
- el. kábel
- lisovacie súkolie
- jemné sito s tesniacim krúžkom
- kryt sita
- vtláčacia zátka bez tesnenia
- nádoba na šťavu
- nádoba na drť
- čistiaca štetka
- čistiaci nôž