sso

Zelené šťavy sú chutnejšie, ako si myslíte

Patríte medzi tých, ktorým nechutí nič, čo JE zelené? Ak nie, určite niekoho takého aspoň poznáte. Zelená farba totiž obvykle v ľuďoch evokuje, že jedlo je síce zdravé, ale nie príliš chutné. Vyskúšajte si zelené šťavy, ktoré sú veľmi Zdravé pri správnej kombinácií surovín môžu byt aj nečakane chutné!

Denná dávka zdravia v jednom pohári

Zelené potraviny majú predovšetkým detoxikačné účinky na náš organizmus. To znamená, že obsahujú látky, ktoré odvádzajú škodliviny z nášho tela zároveň dostatočne hydratujú a podporujú látkovou výmenu. 

Vegateble juice
Vegateble juice

A aké sú ďalšie dôvody, prečo piť zelené šťavy?

  • príjem vitamínov, minerálov, ktoré sú dôležité pre naše telo. Ako prevencia proti najrôznejším ochoreniam
  • Potraviny sebe ľahšie trávime v tekutom stave
  • Ľahšia, rýchlejšia konzumácia ako "chrumkanie"
  • Dodržiavanie pitného režimu
  • Dobrý pocit, dobrá nálada

Je ich malo? Tak si pripočítajte ešte viac energie, zdravé trávenie, silné srdce, bystrejší mozog, pružná pleť alebo krásne vlasy. Tak by sme mohli pokračovať ešte dlho.

Kombinujte zeleninu a ovocie podľa vašej chuti

Aj keď pohár šťavy vypijete počas chvíle, nerobte to z donútenia alebo so sebazaprením. Keď z toho nebudete mať radosť, požadované účinky sa dosť možno vôbec nedostavia. Nájdite si svoj​​ '''recept, ktorý vám bude chutiť!'

Základ zelených štiav obvykle tvoria tieto suroviny:

  • uhorka
  • špenát
  • kapusta
  • mangold
  • cuketa
  • brokolica
  • stonky zeleru

Pre lepšiu chuť môžete do odšťavovača pridat:

  • jablko
  • ananás
  • hrušku
  • limetku alebo citrón
  • melón
  • mätu

Vyberte si teda niekoľko surovín z prvej skupiny a vyskúšajte ich zakaždým ochutiť niečím iným. Neobmedzujte sa, ale len našimi tipmi, chuti sa medze nekladú!Kúpte si na trhu alebo vo vašej predajni, čo vás láka najviac.

Celery quack
Celery quack

Zelerový drink

S blížiacou sa sezónou môžete vyskúšať napríklad zelerový drink, ktorý, napriek svojmu názvu, chutí veľmi dobre a sviežo. Do odšťavovača vložte:

Do odštavovača dajte:

  • 1 jablko
  • 5 stoniek rapíkového zeleru
  • 1/2 nelúpaného bio citrónu
  • 2 kocky ľadu

Vyskúšajte šťavu zo zeleného jačmeňa

Zelený jačmeň je v podstate veľmi mladý jačmeň, ktorý si môžete vypestovať aj sami na balkóne v kvetináči. Stačí zasadiť semienka, nechať na slnku a zalievať, jačmeň môžete zberať a odšťavovať už po desiatich dňoch.

Šťava z mladého jačmeňa zvyšuje obranyschopnosť organizmu a pomáha v boji proti civilizačným chorobám, pretože okrem iného znižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Je vhodná aj pri prekyslení žalúdka, migrénach alebo nespavosti.

Experimentujte, kombinujte, ochutnávajte a nezabudnite mať z pitia zelených štiav radosť!

Publikované: 9. apríla 2014
###message
Čarovne farebné Vianoce
Zavrieť okno