Zázrak, ktorý u nás rastie v každom sade

Poznáte ten čas: začína jeseň, ráno sa už musíme poriadne obliekať a popoludní sa stmieva nejako podozrivo rýchlo. Najlepšia pripomienka horúcich letných dní pritom je doslova na každom rohu v nepreberných variantoch: práve dozreté jablko nabité vitamínmi.

Jablká paria medzi najobľúbenejšie ovocie a nakrájaným šťavnatým mesiačikom plných zdravia odolá len málokto. A čo ešte len čerstvo vylisovaná jablčná šťava !

Hovorí sa, že jedno jablko denne dokáže ochrániť pred radom chorôb. Jablká totiž obsahujú veľa dôležitých látok, ako sú antioxidanty, vitamíny, minerály alebo vláknina. Vďaka nim dokážu:

  • posilniť imunitu
  • znížiť hladinu cholesterolu
  • zlepšiť trávenie
  • posilniť srdce
  • znížiť riziko vzniku cukrovky
  • pomôcť pri chudnutí
  • detoxikovať pečeň

Zároveň prispievajú k prevencii ochorenia Alzheimerovou alebo Parkinsonovou chorobou alebo niektorých druhov rakoviny.

eujuicers_zazracna-cerstva-jablecna-stava
eujuicers_zazracna-cerstva-jablecna-stava

Nápady pre odšťavovač

Keď nemáte čas alebo sa vám nechce jablká krájať a hrýzť, odšťavte ich! Ovocie sa lepšie trávi v tekutom stave, vaše telo si teda z čerstvo vylisovanej jablčnej šťavy vezme úplné maximum.

Výhodou jabĺk je, že je v odšťavovači môžete kombinovať takmer s každým ovocím alebo zeleninou. Čerstvé šťavy vždy dodajú tú správnu sladko lahodnú chuť, nech už jej základ tvorí mrkva alebo citrón.

Recept

  • Najčastejšie sa k jablkám pridávajú hrušky alebo rôzne citrusy.
  • Keď sa v zime chcete zahriať, prihoďte k jablkám kúsok zázvoru.
  • Malé deti potom milujú kombináciu jabĺk s mrkvou aj citrónom.

Vyskúšajte recept na šťavu na imunitu . Potrebovať budete:

  • tri jablká
  • jeden citrón
  • jeden pomaranč
  • štyri mrkvy
  • pol uhorky a červenej kapusty

Množstvo surovín meňte podľa aktuálnej chuti.

Publikované: 22. decembra 2013