V Európe sa zemiaky objavili až v 18. storočí, rýchlo si, ale získali obľubu a do dnes sú súčasťou väčšiny európskych kuchýň. Nie sú totiž náročné na pestovanie, ale majú vysokú výživovú hodnotu. Zo zdravotného hľadiska sú hodnotné, pretože obsahujú draslík, horčík, vápnik, zinok, fosfor, železo a ďalšie. Z vitamínov v zemiakoch nájdete vitamín C a B (v šupke).
Minerály a vitamíny sú dôležité pre fungovanie celého nášho tela. Keď budete zemiaky pravidelne zaraďovať do vášho jedálnička, môžete sa tešiť na tieto zdravotné účinky:
- Zdravé srdce a cievny systém
- Hormonálna rovnováha
- Fungovanie metabolizmu
- Zdravšie kosti a kĺby
- Lepšia imunita
- Odolnosť proti stresu
Proces varenia však veľkú časť dôležitých látok ničí, z vitamínu C napríklad v uvarených zemiakoch nezostane nič. To ale neznamená, že by ste na varené zemiaky mali zabudnúť, stále obsahujú veľa zdravých sacharidov. Odpustite si skôr smažené zemiaky (hlavne hranolky), tie už toho majú sa zdravím spoločného len málo