Test mixéra Vidia: vákuum naozaj spomaľuje oxidáciu!
Ako prebiehal náš rýchly test oxidácie? Pustite si video a na vlastné oči sa pozrite, aký je rozdiel medzi mixovaním bez vákua a vo vákuu.
Test oxidácie
Vzali sme dva mixéry vidíme, pár jabĺk a pustili sa do rýchleho vizuálneho testu, ktorým sme si chceli overiť tvrdenie výrobcu, že mixovanie vo vákuu významne spomalí oxidáciu. Tento test sme založili na všeobecne známom fakte, že tmavnutie svedčí o prebiehajúcej oxidácii.
U mixéra vľavo sme využili funkcie vákuum, u mixéra vpravo sme ju nechali deaktivovanou. Obe smoothies sme mixoval po dobu 30 sekúnd a po zmixování sme za prítomnosti kamery sledovali, ako obsah mixovaný bez vákua mení farbu. Nebudeme vás napínať - tvrdenie výrobcu sa ukázalo ako pravdivé!
Smoothie mixované za prístupu vzduchu začalo tmavnúť a meniť konzistenciu takmer okamžite.
Vákuové mixovanie má teda význam, a to hlavne v prípade, že si smoothie či iný pokrm pripravujete na neskôr - a potrebujete, aby mal dlhšiu trvanlivosť. Veľkou výhodou mixovania vo vákuu je tiež uchovanie vyššieho množstva vitamínov, pretože oxidácia - ako je známe - vitamíny ničí.