- Aby ste mohli spracovať šípky v odšťavovači, musíte ich najskôr rozmixovať. Na to potrebujete výkonný mixér, pretože vo vnútri šípok sú kôstky tvrdé ako kameň. My sme použili Vitamix Pre 750. So smoothie maker to určite neskúšajte, hrozí jeho poškodenie.
- Otravné pasírovanie preskočíte použitím horizontálneho šnekového odšťavovača, do ktorého vložíte hrubé sito. My sme "pasírovali" sa Sana Juicer EUJ-707.
Šípková marmeláda: Ako s mixérom a odšťavovačom skrátiť prípravu o niekoľko hodín
Šípková marmeláda je veľká delikatesa, ale ak ste ju niekedy robili doma, viete, že je to veľmi pracné. Človek aby si na jeden pohárik džemu pripravil pol dňa! Vyskúšali sme, ako si prácu za pomoci mixéra a odšťavovača uľahčiť - a výsledkom sme boli nadšení.
Ručná príprava šípkovej marmelády obnáša okrem iného tri časovo náročné kroky:
- ručné odstránenie stopky a okvetí z každej šípky,
- ručné vydlabania tvrdých kôstok
- a pasírovanie cez sito.
Toto všetko, ale robiť nemusíte. Za pomoci mixéra a odšťavovača sme objavili cestu, ako si ušetriť niekoľko hodín práce!
Aký mixér a odšťavovač použiť?
Kedy nazbierať šípky?
Najlepšia doba je zhruba od konca septembra do polovice októbra, na slnečných miestach aj skôr. V tomto dvojtýždňovom okienku, kedy prichádzajú prvé mrazíky, sú šípky najsladšie. Zrelé šípky spoznáte podľa oranžovej až červenej farby, pri stlačení sú stále ešte tvrdé. Ak sú zmäknuté a hnedasté, ideálny čas na zber ste prešvihli. Kvôli chuti nie je dobrý ani predčasný zber. Na zbieranie si vezmite rukavice a nožnice.
Olúpajte stopky a okvetie
Doma šípky preperte a ručne im odtrhejte stopky a okvetie. Najnamáhavejší krok máte za sebou!
Šípky povarte a rozmixujte
Šípky dajte do hrnca, zalejte ich vodou, priveďte do varu a varte asi pol hodiny do zmäknutia. Potom ich nechajte trocha vychladnúť a aj s vodou zmixujte čo najviac dohladka. V mixéri musí byť toľko vody, aby všetky šípky boli ponorené.
Pyré odšťavte
Šípkové pyré z mixéra odšťavte na horizontálnom šnekovom odšťavovači, do ktorého ste vložili hrubé sito. Ak je pyré až príliš husté, najprv pridajte trochu vody a zamiešajte. Potom po dávkach nalievajte do odšťavovača. Neponáhľajte sa a dajte odšťavovaču čas, aby každú dávku stíhal spracovať. Otvorom pre šťavu bude odchádzať hustá "šťava" v konzistencii kečupu. V odpadu pôjdu zvyšky kôstok a chĺpkov.
My sme nakoniec odšťavnili ešte jablko a citrón, aby sme šťavu okorenili a pridali trochu prírodného pektínu.
Uvarte marmeládu
- Šťavu sme naliali do hrnca a zmiešali so želírovacím cukrom v pomere 2: 1 (teda napr. Na kilo pyré pridáte 500 g cukru). Cukru môžete dať viac alebo menej podľa chuti, v každom prípade pred pridávaním doporučujeme marmeládu ochutnať.
- Zmes sme priviedli do varu a varili ešte 5 minút. Počas varenia získala krásnu hodvábnu textúru.
- Nakoniec sme marmeládu preliali do pohára, uzavreli viečkom a otočili hore dnom. Tým sme ju sterilovali.
VIDEO: Šípková marmeláda s mixérom a odšťavovačom
Pozrite sa na celý postup výroby domácej šípkovej marmelády. Vo videu sme jedinú vec UROBILI INAK, než ste si prečítali v pokynoch vyššie: šípky pred mixovaním opomenuli povariť. Vám, ale určite ODPORÚČAME to urobiť! (CZ titulky)