sso

Šípková marmeláda: Ako s mixérom a odšťavovačom skrátiť prípravu o niekoľko hodín

Šípková marmeláda je veľká delikatesa, ale ak ste ju niekedy robili doma, viete, že je to veľmi pracné. Človek aby si na jeden pohárik džemu pripravil pol dňa! Vyskúšali sme, ako si prácu za pomoci mixéra a odšťavovača uľahčiť - a výsledkom sme boli nadšení.

domácí šípková marmeláda
domácí šípková marmeláda

Ručná príprava šípkovej marmelády obnáša okrem iného tri časovo náročné kroky:

  • ručné odstránenie stopky a okvetí z každej šípky,
  • ručné vydlabania tvrdých kôstok
  • a pasírovanie cez sito.


Toto všetko, ale robiť nemusíte. Za pomoci mixéra a odšťavovača sme objavili cestu, ako si ušetriť niekoľko hodín práce!

šípková marmeláda
šípková marmeláda

Aký mixér a odšťavovač použiť?

  • Aby ste mohli spracovať šípky v odšťavovači, musíte ich najskôr rozmixovať. Na to potrebujete výkonný mixér, pretože vo vnútri šípok sú kôstky tvrdé ako kameň. My sme použili Vitamix Pre 750. So smoothie maker to určite neskúšajte, hrozí jeho poškodenie.
  • Otravné pasírovanie preskočíte použitím horizontálneho šnekového odšťavovača, do ktorého vložíte hrubé sito. My sme "pasírovali" sa Sana Juicer EUJ-707.
šípková marmeláda
šípková marmeláda

Kedy nazbierať šípky?

Najlepšia doba je zhruba od konca septembra do polovice októbra, na slnečných miestach aj skôr. V tomto dvojtýždňovom okienku, kedy prichádzajú prvé mrazíky, sú šípky najsladšie. Zrelé šípky spoznáte podľa oranžovej až červenej farby, pri stlačení sú stále ešte tvrdé. Ak sú zmäknuté a hnedasté, ideálny čas na zber ste prešvihli. Kvôli chuti nie je dobrý ani predčasný zber. Na zbieranie si vezmite rukavice a nožnice.

šípková marmeláda
šípková marmeláda

Olúpajte stopky a okvetie

Doma šípky preperte a ručne im odtrhejte stopky a okvetie. Najnamáhavejší krok máte za sebou!

šípková marmeláda
šípková marmeláda

Šípky povarte a rozmixujte

Šípky dajte do hrnca, zalejte ich vodou, priveďte do varu a varte asi pol hodiny do zmäknutia. Potom ich nechajte trocha vychladnúť a aj s vodou zmixujte čo najviac dohladka. V mixéri musí byť toľko vody, aby všetky šípky boli ponorené.

šípková marmeláda
šípková marmeláda

Pyré odšťavte

Šípkové pyré z mixéra odšťavte na horizontálnom šnekovom odšťavovači, do ktorého ste vložili hrubé sito. Ak je pyré až príliš husté, najprv pridajte trochu vody a zamiešajte. Potom po dávkach nalievajte do odšťavovača. Neponáhľajte sa a dajte odšťavovaču čas, aby každú dávku stíhal spracovať. Otvorom pre šťavu bude odchádzať hustá "šťava" v konzistencii kečupu. V odpadu pôjdu zvyšky kôstok a chĺpkov.

My sme nakoniec odšťavnili ešte jablko a citrón, aby sme šťavu okorenili a pridali trochu prírodného pektínu.

šípková marmeláda
šípková marmeláda

Uvarte marmeládu

  • Šťavu sme naliali do hrnca a zmiešali so želírovacím cukrom v pomere 2: 1 (teda napr. Na kilo pyré pridáte 500 g cukru). Cukru môžete dať viac alebo menej podľa chuti, v každom prípade pred pridávaním doporučujeme marmeládu ochutnať.
  • Zmes sme priviedli do varu a varili ešte 5 minút. Počas varenia získala krásnu hodvábnu textúru.
  • Nakoniec sme marmeládu preliali do pohára, uzavreli viečkom a otočili hore dnom. Tým sme ju sterilovali.

VIDEO: Šípková marmeláda s mixérom a odšťavovačom

Pozrite sa na celý postup výroby domácej šípkovej marmelády. Vo videu sme jedinú vec UROBILI INAK, než ste si prečítali v pokynoch vyššie: šípky pred mixovaním opomenuli povariť. Vám, ale určite ODPORÚČAME to urobiť! (CZ titulky)

Publikované: 12. septembra 2019
###message
Čarovná jeseň s Eujuicers
Zavrieť okno