Rýchly tip: prečo piť šťavy nalačno?

Záleží na tom, či pijete šťavu pred jedlom alebo pri ňom, či dokonca po ňom?

Možno si myslíte, že je úplne jedno, kedy si vypijete svoj pohár čerstvej šťavy - do tela sa predsa dostane tak ako tak, no nie?

V skutočnosti je ideálne vypiť ich ráno nalačno, a pokiaľ ich pijete cez deň, potom aspoň 20 minút pred jedlom alebo 2 hodiny po jedle.

Prečo?

Keď máte prázdny žalúdok, je vstrebávanie vitamínov a ďalších živín zo šťiav najefektívnejšie. Šťava putuje rovno do čriev, kde sa spracuje do 15 minút.

Ak popíjate šťavu pri raňajkách, alebo s ňou zapijate obed, šťava nemôže cez ostatné jedlo v žalúdku postúpiť ďalej a začne kvasiť. Počas kvasenia vzniká jedovatý etanol a okrem toho aj nadmerná plynatosť, skrátka nič dobrého pre naše telo. :)

Efektivitu trávenia čerstvej šťavy môžete zvýšiť tiež pomalým popíjaním - nie je dobré do seba hrknúť celý pohár naraz, pretože aj v tomto prípade môže byť potom nadúvanie. Zjednodušene povedané sa šťava nestihne zmiešať so slinami a tým je efektívne trávenie narušené už od začiatku.

pití šťáv nalačno
pití šťáv nalačno
Publikované: 26. novembra 2015