Rýchly tip: prečo odšťavovať mandarinky
Je ľahké odšťavovať mandarinky - sú olúpané raz dva a ak sú väčšie, na jeden pohár stačia len dva kusy. Pohodlie pri príprave a odšťavovaní, ale nie je jediným dôvodom, prečo by sme si mali z mandarínok pripravovať čerstvú šťavu.
Viete, čím sú mandarínky výnimočné?
Každé ovocie má protirakovinové vlastnosti, ale mandarínka ukrýva vo svojich mesiačikoch o niečo účinnejšie zbrane. Obsahuje totiž takú kombináciu cenných látok, ktorá dokáže predchádzať rakovine s ďaleko vyššou účinnosťou, než keby ste tieto látky užívali samostatne. Konkrétne sa jedná o vitamín C, flavonoidy, limonoidy a pektín.
Okrem toho vás mandarínky napumpujú energiou, posilnia imunitu, zabojujú proti zápalom v tele a pomáhajú aj pri arterioskleróze, vysokom krvnom tlaku alebo alergií.
Využite práve prebiehajúcu mandarinkovú sezónu a doprajte si mandaríinkovú šťavu, čo hrdlo ráči - pre maximálny terapeutický účinok pokojne aj z šiestich kusov denne. Proste si dajte šťavu pred raňajkami a potom miesto dopoludňajšej alebo popoludňajšej desiaty.
Rovnaký protirakovinový mix nájdete aj v ďalších citrusoch, ktoré sú dostupné po celý rok - v pomarančoch a citrónoch.