Prepašujte do jedálnička cviklu

Keď sa povie červená repa, možno vás napadne školská jedáleň a otlčená sklenená miska plná podivnej sterilizovanej fialovej hmoty. Školské kuchárky sa z nejakého dôvodu rozhodli všetkým ľuďom repu znechutiť. Už ste ale ochutnali repovú polievku, repové špagety alebo čerstvý repový džús? Verte, že nič z toho nemá so školskou jedálňou nič spoločného.

cvikla
cvikla

Prečo jesť cviklu?

Červená repa obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok , ako je vápnik, sodík , selén, draslík, horčík, vitamín C a niekoľko vitamínov typu B.


Jej červené farbivo je dôležitý antioxidant, ktorý zabraňuje kôrnateniu ciev. A aké ďalšie účinky bude mať zaradenie červenej repy do vášho jedálnička na vaše zdravie?

  • posilnenie imunity
  • detoxikácia tela
  • podpora činnosti žalúdka, žlčníka a pečene
  • prevencia rakoviny
  • posilnenie vlasov a nechtov, spevnenie pleti
  • lepšia nálada

Pripravte si nápoj plný zdravia

Cviklu môžete variť, piecť aj nakrájať do šalátu. Najjednoduchší spôsob, ako repu pripraviť, je však odšťavenie.


Čerstvo pripravená repová šťava je veľmi koncentrovaná , odporúčame vám ju preto zriediť vodou alebo v odšťavovači namiešať s inou zeleninou či ovocím . Repu môžete pridať ku všetkým vašim obľúbeným šťavám, dodá im krásnu fialkastú farbu. Ak majú fialovú radi vaše deti máte vyhraté!


Z červenej repy po odšťavení zostane dužina , ktorá je rovnako ako šťava plná zdravých látok. Nevyhadzujte ju! Pripraviť z nej môžete napríklad krásne ružové repové sušienky ( s nimi zabodujete hlavne u malých princezien).


Potrebovať budete:

  • 350 g drviny z odšťavenej červenej repy, mrkvy a jabĺk
  • 80 g kokosu, 100 g hrozienok a 100 g brusníc
  • šťavu z polky citróna
  • lyžičku škorice
  • 3 vrchovaté lyžice medu

Všetko dôkladne zmiešajte, zo zmesi vytvorte placky a tie sušte niekoľko hodín na plechu buď v sušičke, alebo v pootvorenej rúre. Dobrú chuť

Publikované: 20. januára 2014