Prečo niektoré suroviny nejde odšťavovať?

Kúpili ste si odšťavovač a rozladil vás, že z jabĺk robí kašu alebo že nezvláda banán? Verte alebo nie, chyba nie je na strane prístroja. Príčinu hľadajte vždy vo výbere surovín.

jablečná šťáva
jablečná šťáva

Múčne jablká

Na múčne jablká narazíte hlavne v zime (či už v obchode alebo v pivnici), pretože dlhšiu dobu uskladnené plody majú pochopiteľne nižší obsah vody než čerstvo odtrhnuté. Je jedno, či hodíte múčne jablko do odstredivého, šnekové alebo dvojhriadeľového odšťavovača - takmer vždy získate miesto šťavy pyré, ktoré zahltí sito.

Tipy, ako v zime odšťavovať jablká

  • Odšťavujte len čo najpevnejšie plody, pri plnení odšťavovača neponáhľajte sa a kúsky jablka prekladáme napríklad mrkvou.
  • Vyskúšajte odrodu Granny Smith. Je krehkejšia ako iné odrody, a tak sa dobre odšťavuje aj v zime.
  • Pokiaľ máte odšťavovač Champion Juicer, problém s múčnymi jablkami sa vás vôbec netýka. Tento prístroj si s nimi poradí.
odšťavňování banánu
odšťavňování banánu

Banán

Banán je jednou z mála surovín, ktorú nemožno odsťaviť naozaj nikdy a na ničom. Väčšina banánu odíde otvorom pre drť. Pokiaľ si banánový kokteil napriek tomu nedokážete odoprieť, vezmite si na pomoc mixér - vhoďte do neho banán spoločne so šťavou z ostatných surovín a poriadne rozmixujte.

malinová šťáva
malinová šťáva

Niektoré bobuľoviny

Jahody, čučoriedky, maliny, čierne ríbezle - to všetko sú suroviny, ktoré obsahujú nižší podiel vody a navyše sú mäkké. V odšťavovači sa preto skôr rozmiaždia a nakoniec upchajú sito. Ako doplnkovú surovinu ich, ale odšťavíte bez problémov!

Ako odšťavovať bobuľoviny?

  • K odšťavovania vyberte čo najčerstvejšie, neprezreté plody.
  • Odšťavujte ich spoločne s inými druhmi ovocia alebo zeleniny, ktoré sa odšťavujú dobre (pomaranč, jablká, vodný melón) - preto, aby bola chuť čučoriedok alebo malín v kokteili dobre cítiť, často stačí len pár bobuliek. Kúsky surovín vkladajte striedavo a neponáhľajte sa.
  • Pre odšťavovanie bobuľovín je ideálna napríklad Sana Juicer EUJ-808 alebo iný vertikálny šnekový odšťavovač, napriek tomu vzhľadom k menšiemu obsahu vody v bobulovinách neočakávajte nijako ohromujúcu výťažnosť (netýka sa červených a bielych ríbezlí, rakytníka alebo egrešov, ktoré zvláda vertikál výborne).
rajčatová šťáva
rajčatová šťáva

Rajčiny

Ani pri odšťavovaní paradajok nemožno počítať s príliš uspokojivými výsledkami, a to vzhľadom na ich mäkkú a mäsitú konzistenciu. Našťastie to neznamená, že sa budete musieť obľúbené paradajkovej šťavy vzdať. Riešením je odšťavovať len cherry paradajky, ktoré sú pevnejšie a odšťavovač si s nimi poradí podstatne lepšie ako s paradajkami štandardnej veľkosti.

odšťavňování broskví
odšťavňování broskví

Marhule a Broskyne

Marhule a broskyne majú mäsitú a mäkkú konzistenciu už v neprezretom stave, a preto je ťažké ich odsťaviť, zvlášť ak by ste chceli spracovať väčšie množstvo. Šťava z nich je hustá, pripomínajúca skôr pyré. Prezreté plody nemožno odšťavovať už vôbec, po vhodení do plniaceho otvoru dopadnú rovnako ako banán.

Ako odsťaviť marhule a broskyne?

  • Pre odšťavovanie voľte čo najtvrdšie plody (ale zase nie nedozreté).
  • Oboje odšťavujte len v kombinácii s inými surovinami - prerušujte ich napríklad kúskami mrkvy alebo jablka a počítajte s tým, že pravdepodobne nepôjde spracovať viac než pár kúskov.
odšťavňování kiwi
odšťavňování kiwi

Prezreté tropické ovocie

Ak sa budete snažiť odšťavovať prezretý ananás, mango alebo kiwi, nepochodíte. Tieto suroviny vytvoria napenené pyré, ktoré nakoniec upchá sito. Naopak s čerstvými tvrdými plodmi by ste nemali mať najmenší problém, zvlášť ak vlastníte šnekový odšťavovač.

odšťavňování kokosu
odšťavňování kokosu

Kokosová dužina

Niektorí sa pokúšajú lisovať tiež kokosovú dužinu, bohužiaľ kokosovej šťavy alebo vody sa nedočkajú. Biela mäsa totiž obsahuje hlavne olej.

Publikované: 12. apríla 2016