sso

Parné odšťavovače sú síce jednoduché, ale pozor na nutričnú hodnotu šťavy

Vyzerá podobne ako hrniec na zaváranie, ale namiesto kompótov a marmelád produkuje sladkú a voňavú ovocnú šťavu. Býva relatívne lacný, ľahko sa používa, ale jeho použitie, najmä ak vám okrem chuti záleží aj na zdraví, príliš neodporúčame.

šťávy 2
šťávy 2

V čom sú výhody parného odšťavovača?

Najprv začneme tým, čo je na parnom odšťavovači (známom aj pod názvom muštovací hrniec) dobrého. Nespornou výhodou je jednoduché použitie.

  • Spodný hrniec naplníte vodou, do hornej časti nasypete ovocie (najčastejšie mäkké plody - ríbezle, maliny) a pridáte cukor.
  • Stúpajúca para potom z ovocia tlakom uvoľňuje šťavu, ktorá sitom steká do stredného zberného hrnca.
  • Odtiaľ potom hadičkou vyteká čistá šťava do pripravenej nádoby.

Páru si nechte raději do sauny

Ako možno sami tušíte, odšťavovanie v parnom hrnci má jedno zásadné úskalie. Tým je vysoká teplota pary, ktorá môže prekročiť aj 100 ° C. Výsledná šťava má síce krásnu farbu, sladkú chuť i dlhú trvanlivosť, jej nutričná hodnota je ale takmer nulová. Vysokou teplotou z ovocia odstránite živiny, vitamíny i minerály a pijete tak len sladkú vodu.

Záverečná rada teda znie - ak chcete ovocnými šťavami urobiť aj niečo pre svoje zdravie, siahnite radšej po niektorom z osvedčených nízkootáčkových dvojhriadeľových či šnekových odšťavovačov, ktoré v ovocnej šťave zachovajú maximum prospešných látok.

Publikované: 15. novembra 2013
###message
Čarovne farebné Vianoce
Zavrieť okno