Osviežte sa banánovým sorbetom a domácou zmrzlinou

Ak už ste niekedy odšťavovali banány, potom už asi viete, že to veľmi nejde. Miesto šťavy získate skôr kašu, ktorá odchádza otvorom pre odpadovú drť. S horizontálnym odšťavovačom, ale môžete z banánov pripraviť úžasný sorbet alebo zmrzlinu. Práve teraz v lete je najvyšší čas to skúsiť.

Premeňte kuchyňu na cukráreň

Zmrzlinu alebo sorbet zvládne väčšina horizontálnych odšťavovačov, pretože v ich vybavení je obvykle homogenizačné puzdro. Kto má teda doma Sanu 707 alebo napríklad Omegu 8006, môže ich okrem odšťavovania využiť práve na výrobu sorbetu a zmrzliny, alebo aj detských výživ, orieškových masiel a cestovín.

Banana ice cream
Banana ice cream

Keď sa pustíte do výroby domáceho sorbetu a zmrzliny, má to hneď niekoľko výhod:

  • bude to rýchle,
  • bude to lacné,
  • v zmrzline nebudú žiadne nežiaduce prísady,
  • a môžete zjesť viac, než obvykle, pretože domáci sorbet neobsahuje toľko kalórií.

Ľahký banánový sorbet

Aj keď si chcete udržať štíhlu postavu, neznamená to, že sa musíte v lete vzdať zmrzliny. Nahraďte ju sorbetom, ktorého jedinou surovinou je len ovocie. Na 1 porciu banánového sorbetu postačí 1 veľký zrelý banán. A bude chutiť i deťom.

Postup prípravy:

  1. Nakrájajte banán na kolieska a rozložte na tanier alebo menší plech vyložený papierom na pečenie.
  2. Dajte do mrazničky na 2 až 3 hodiny.
  3. Vložte do odšťavovača homogenizačné puzdro a postupne vkladajte zmrznutý banán.
  4. Vzniknutý sorbet rozmelnite vidličkou.
  5. Kopcovacou lyžicou na zmrzlinu naservírujte sorbet do misky.

Tip: Nabudúce s banánom zhomogenizuje aj niekoľko jahôd alebo pridajte šťavu z polovice citróna.

Poctivá smotanová zmrzlina

Druhý recept už tak diétný nie je, ale určite je lepší, než presladené nanuky alebo ochudobnené polárkové torty z obchodu.

banana ice cream
banana ice cream

Ingrediencie:

  • 300 g banánov
  • šťava z 1 citróna
  • med alebo javorový sirup
  • ½ lyžičky vanilkového cukru
  • 50 ml plnotučného alebo polotučného mlieka

Postup prípravy:

  1. Banány nakrájajte na hrubšie kolieska a rozložte na tanier alebo menší plech vyložený papierom na pečenie.
  2. Dajte do mrazničky na 2 hodiny.
  3. Od chvíle, kedy ste vložili banán do mrazničky, počkajte 1 hodinu.
  4. Teraz zmiešajte zvyšné suroviny. Med alebo javorový sirup môžete pridať, ak sú banány málo sladké.
  5. Zmes dajte na 1 hodinu do mrazničky.
  6. Po uplynutí predpísanej doby vytiahnete banány aj zmes. Zmrznutú zmes rozkrájajte na pozdĺžne pásiky.
  7. Do odšťavovača dajte homogenizačné puzdro a nasaďte nadstavec na zmrzlinu.
  8. Striedavo vhadzujte banány a pásky zmesi.
  9. Výslednú zmes môžete nechať ešte raz prejsť prístrojom.
  10. Teraz môžete zmrzlinu podávať alebo ju ešte na chvíľu uložiť do mrazničky.

Podarilo sa vám to?

Pochváľte sa! Dajte nám fotku svojej zmrzliny z odšťavovača napr. na náš Facebook.
 

 

Publikované: 13. augusta 2015