- bude to rýchle,
- bude to lacné,
- v zmrzline nebudú žiadne nežiaduce prísady,
- a môžete zjesť viac, než obvykle, pretože domáci sorbet neobsahuje toľko kalórií.
Osviežte sa banánovým sorbetom a domácou zmrzlinou
Ak už ste niekedy odšťavovali banány, potom už asi viete, že to veľmi nejde. Miesto šťavy získate skôr kašu, ktorá odchádza otvorom pre odpadovú drť. S horizontálnym odšťavovačom, ale môžete z banánov pripraviť úžasný sorbet alebo zmrzlinu. Práve teraz v lete je najvyšší čas to skúsiť.
Premeňte kuchyňu na cukráreň
Zmrzlinu alebo sorbet zvládne väčšina horizontálnych odšťavovačov, pretože v ich vybavení je obvykle homogenizačné puzdro. Kto má teda doma Sanu 707 alebo napríklad Omegu 8006, môže ich okrem odšťavovania využiť práve na výrobu sorbetu a zmrzliny, alebo aj detských výživ, orieškových masiel a cestovín.
Keď sa pustíte do výroby domáceho sorbetu a zmrzliny, má to hneď niekoľko výhod:
Ľahký banánový sorbet
Aj keď si chcete udržať štíhlu postavu, neznamená to, že sa musíte v lete vzdať zmrzliny. Nahraďte ju sorbetom, ktorého jedinou surovinou je len ovocie. Na 1 porciu banánového sorbetu postačí 1 veľký zrelý banán. A bude chutiť i deťom.
Postup prípravy:
- Nakrájajte banán na kolieska a rozložte na tanier alebo menší plech vyložený papierom na pečenie.
- Dajte do mrazničky na 2 až 3 hodiny.
- Vložte do odšťavovača homogenizačné puzdro a postupne vkladajte zmrznutý banán.
- Vzniknutý sorbet rozmelnite vidličkou.
- Kopcovacou lyžicou na zmrzlinu naservírujte sorbet do misky.
Tip: Nabudúce s banánom zhomogenizuje aj niekoľko jahôd alebo pridajte šťavu z polovice citróna.
Poctivá smotanová zmrzlina
Druhý recept už tak diétný nie je, ale určite je lepší, než presladené nanuky alebo ochudobnené polárkové torty z obchodu.
Ingrediencie:
- 300 g banánov
- šťava z 1 citróna
- med alebo javorový sirup
- ½ lyžičky vanilkového cukru
- 50 ml plnotučného alebo polotučného mlieka
Postup prípravy:
- Banány nakrájajte na hrubšie kolieska a rozložte na tanier alebo menší plech vyložený papierom na pečenie.
- Dajte do mrazničky na 2 hodiny.
- Od chvíle, kedy ste vložili banán do mrazničky, počkajte 1 hodinu.
- Teraz zmiešajte zvyšné suroviny. Med alebo javorový sirup môžete pridať, ak sú banány málo sladké.
- Zmes dajte na 1 hodinu do mrazničky.
- Po uplynutí predpísanej doby vytiahnete banány aj zmes. Zmrznutú zmes rozkrájajte na pozdĺžne pásiky.
- Do odšťavovača dajte homogenizačné puzdro a nasaďte nadstavec na zmrzlinu.
- Striedavo vhadzujte banány a pásky zmesi.
- Výslednú zmes môžete nechať ešte raz prejsť prístrojom.
- Teraz môžete zmrzlinu podávať alebo ju ešte na chvíľu uložiť do mrazničky.
Podarilo sa vám to?
Pochváľte sa! Dajte nám fotku svojej zmrzliny z odšťavovača napr. na náš Facebook.