Odšťavovač na ríbezle

Lámete si hlavu nad tým, čo s ríbezľami? Marmelád a sirupu máte dosť? Skúste pripraviť čerstvú ríbezľovou šťavu na kvalitnom odšťavovači.

rybbbíz
rybbbíz

Prečo sú ríbezle dôležité?

Na záhradkách začínajú dozrievať kríky ríbezlí a ako každú sezónu vás čaká obdobie pečenia ríbezľových koláčov, zaváranie ríbezľovej marmelády alebo príprava sladkého ríbezľového sirupu. Najskôr ríbezle zbavíte zelených stopiek, umyjete, chvíľu povaríte, roztlačíte, prepasírujete ideálne cez kus látky, aby ste hmotu zbavili jadierok, pridáte cukor a džem alebo sirup naplníte do pohárov?

Viete, že varením, a to predovšetkým s cukrom,  stratí ovocie všetky potrebné vitamíny a prospešné látky, ktoré naše telo potrebuje?

Konzumáciou či už čiernych alebo červených ríbezlí získavame veľké množstvo vitamínu C (100g čiernych ríbezlí dodá telu až 30 mg vit. C), vitamínu P, kyselín a vlákniny. Surové bobuľky ríbezlí každému z nás nechutia, červené a biele odrody sú kyslasté, čierne majú špecifickú, pre niekoho až nepríjemnú chuť. Skúsili ste ale niekedy čerstvú ríbezľovou šťavu? Je chutná a navyše dokáže robiť zázraky.

Juicing_Sana_808-red_current
Juicing_Sana_808-red_current

Ako ríbezle pohodlne odšťaviť?

Odšťavenie ríbezlí nie je tak jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Malé kôstky väčšinou zanesú sito nejedného odšťavovača. Ktorý odšťavovač sa teda na spracovanie čierneho aj červených ríbezlí hodí najviac?

Či si chcete namočte ruku pri odšťavovaní na klasickom ručnom lise ako to robili naše babičky, je ideálnym pomocníkom odšťavovač Sana Juicer EUJ-808. Ďalším expertom na ríbezle, listovú zeleninu alebo bylinky je odšťavovač Live Enzyme Juicer.


TIP: Dôležité je odšťavovať ríbezle aj so zelenými stopkami, tie totiž prístroj prečistí.

Publikované: 20. júla 2014