Náš tip: Umelte si doma celozrnnú múku s domácim mlynčekom
Ste spokojným majiteľom niektorého z odšťavovačov Sana? A vedeli ste, že táto skvelá značka má vo svojej ponuke aj kamenné mlynčeky na obilie? Ozdravte svoj jedálniček ešte viac!
Pečivo a ďalšie výrobky z múky sú na tanieri každého z nás prakticky denne. Viete si predstaviť, aká zmena by to pre telo bola, keby zrazu dostávalo potraviny nie z chudobnej bielej, alebo menejkvalitnej celozrnnej múky, ale z múky čerstvo pomletej, plnej živín a chuti? Takýto chlieb už doslova lieči, zvlášť ak je navyše kysnutý kváskom.
To sa bohužiaľ nedá povedať o pečive z obchodu. Preto si čím ďalej viac ľudí, ktorí nie sú s jeho kvalitou spokojní, pečie chlieb doma - a ich ďalším logickým krokom je často práve obstaranie si mlynčeka. Pretože keď už si s tým dajú tú prácu, tak nech to naozaj stojí za to.
Chlieb z čerstvej celozrnnej múky:
- ďaleko lepšie chutí
- Nie je plný tzv. prázdnych kalórií, ale skutočne telo vyživuje
- oproti výrobkom z bielej múky obsahuje násobne viac vitamínov a minerálov
Zdôrazňujeme, že tieto výhody má len chlieb z ČERSTVO pomletej múky. Samozrejme si môžete kúpiť celozrnnú múku aj v obchode, ale problémom je, že od jej zomletia uplynulo často aj niekoľko mesiacov. Vplyvom oxidácie sa z nej preto stratili ako nejaké tie živiny, tak chuť, navyše časom žltne.
Ako sa mlynček na múku používa?
Ľahšie to už byť nemôže:
- Nasypete zrna do násypky.
- Zapnete.
- Za pár minút je hotovo.
Mlynček urobí všetku prácu za vás, navyše je bezúdržbový. Nejakú tú údržbu vyžaduje len v prípade dlhšieho odstavenia (dlhšieho ako týždeň). Inak, ale môžete mlieť a mlieť, vždy len toľko, koľko potrebujete.
Mlynček Sana je veľmi výkonný: zomelie nahladko aj nahrubo všetky obilniny, na aké si spomeniete - pšenicu, jačmeň, špaldu, amarant, raž, proso, pšeno, ryžu aj tvrdú kukuricu. Preto je ideálny aj pre bezlepkárov, ktorí majú problem tento druh pečiva zohnať.Môžete s ním mlieť aj hrubú soľ, sušené korenie, zeleninu, alebo huby. Nie je vhodný akurát na olejnaté a mokré suroviny (mak, ľanové a ďalšie olejniny; navlhnuté obilniny treba vopred vysušiť napríklad na radiátore).
Videorecenzia: Mlynček na múku Sana (CZ titulky)
Pozrite sa, ako sme testovali mlynček Sana. Vo videu uvidíte mletie pšenice, pohánky, prosa a kukurice. Daniel tiež ukáže, ako vyčistiť mlynček pomocou zomletia hrsti ryže.