Dva proti sebe rotujúce hriadele sa postarajú o to, aby sa suroviny odšťavili do poslednej kvapky. Odpadová drť je prakticky suchá, a to hlavne z listovej a koreňovej zeleniny, ale aj jabĺk. Nevýhodou dvojhriadeľových odšťavovačov je nutnosť vyvinúť viac sily pri tlačení na utĺačaciu zátku (v prípade mrkvy už treba naozaj zabrať) a niekedy nie úplne jednoduché čistenie. Pre veľa užívateľov, pre ktorých je ohromujúca výťažnosť a nekompromisná kvalita šťavy prioritou, to ale nepredstavuje zas tak veľkú prekážku.
Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
Získať z ovocia a zeleniny čo najviac šťavy je základnou požiadavkou každého, kto zháňa odšťavovač. Ako spoznať, akú výťažnosť bude mať vami vybraný odšťavovač?
Aká surovina, taká výťažnosť
Než sa pozriete na rebríček, musíte vedieť jednu dôležitú vec: výťažnosť zásadne ovplyvňuje kvalita ovocia a zeleniny. Ak sú čerstvé (neprezreté, nevyschnuté), odšťavovanie bude mať uspokojivé výsledky. Naopak ak odšťavujete múčne jablká, zmäknutý ananás, marhule, alebo snáď vyschnuté listy a mrkvu, výťažnosť bude biedna aj s tým najlepším prístrojom.
Na technológii záleží
Akonáhle máte zaistené kvalitné suroviny, šťavu dostanete z každého prístroja. Akurát ide o to, koľko jej bude (aj aká bude chuťovo). Pre rýchlu orientáciu sa môžete riadiť všeobecne platným pravidlom: čím nižšie otáčky, tým vyššia výťažnosť a kvalita šťavy.
#1 Dvojhriadeľové odšťavovače
#2 Šnekové odšťavovače
Šnekové odšťavovače, ktorých systém pomaly sa otáčajúceho slimáka a dvojfázového sita poskytuje skvelú výťažnosť, radíme na druhé miesto. Hoci s nimi nezískate toľko šťavy ako s dvojhriadeľovými odšťavovačmi, sú medzi užívateľmi dlhodobo najobľúbenejšie - a to pre svoje výhody v podobe univerzálnosti a pohodlnej obsluhy a čistenia. Tiež kvalita šťavy je vysoká: krémová (ne-vodová) a bez peny (teda až na jablká alebo špenát, ktoré penia prirodzene viac s každým prístrojom).
#3 Ručné odšťavovače
Hoci by ste to do odšťavovačov poháňaných ľudskou silou asi nepovedali, v disciplíne výťažnosti nekončia na poslednom mieste. Výťažnosť síce nie je nijako ohromujúca, ale stále z ovocia a zeleniny dostanete viac šťavy, ako z odstredivky. Ručný odšťavovač pochopiteľne nie je vhodný na odšťavovanie väčšieho množstva surovín - nie každého by bavilo napr. 20 minút točiť kľukou, aby získal liter šťavy. Naopak k občasnému lisovaniu alebo napríklad na cestách poslúži dobre a navyše si budete môcť vychutnať šťavu rovnakej kvality, akú ponúkajú elektrické šnekové odšťavovače!
#4 Odstredivé odšťavovače
Odstredivky sú síce rýchle ako blesk, ale práve to im uberá na výťažnosti (i kvalite šťavy), hlavne v prípade mäkkých surovín (pomaranče, hrozno). Ovocie a zelenina sú vo vysokej rýchlosti hodené proti sitku, ani sa v odšťavovacej komore poriadne neohrejú a už odchádzajú von vývodom pre odpad. V odpadu zostáva relatívne dosť šťavy, ktorá skončí v koši (pozn .: opakované odšťavenie odpadu nie je úplne efektívne a neodporúčame ho). Tým je odšťavovanie s odstredivkou aj menej ekonomické. Pokiaľ chcete odšťavovať často, je lepšie voliť medzi šnekovými modelmi.
Prečo si dať pozor na recenzie?
nternet je plný recenzií odšťavovačov, kde sa pochopiteľne hodnotí aj výťažnosť. Často sa u odstredivky dočítate, že má skvelú výťažnosť, a naopak šnekový model môže byť v tomto ohľade kritizovaný.
Z nášho pohľadu je akékoľvek hodnotenie výťažnosti zo strany bežného používateľa mätúce a nevypovedajúce. Recenzent väčšinou nemá s čím porovnávať a často máva aj nereálne očakávania. Napríklad 500 ml šťavy z kilá mrkvy sa môže zdať málo, ale v prípade šnekové odšťavovača je to krásny výsledok. Preto berte posudzovanie výťažnosti s rezervou!
Pozrite si recenzie: https://obchody.heureka.sk/eujuicers-sk/recenze/