Jahody v zime? Prejdite na sezónne ovocie a zeleninu - je to zdravšie!

Maruška z rozprávky o dvanástich Mesiačikoch by to dnes mala oveľa jednoduchšie. Pre čerstvé jahody si aj vo februári stačí zájsť do supermarketu. Od ovocia a zeleniny, ktoré strávilo niekoľko týždňov na ceste (mnohokrát cez pol zemegule), ale nemôžete očakávať žiadne zázraky. Cenných látok v ňom zostalo len minimum aj s chuťou to tiež nie je príliš valné.

Ovocie a zelenina
Ovocie a zelenina

Keď máte na výber, vždy voľte potraviny, ktoré poľnohospodári zožali blízkosti a nedávno. Aj keď je výber v niektorých obdobiach obmedzenejší, oplatí sa to!

jahody
jahody

Prečo je sezónna zelenina a ovocie zdravšia a chutnejšia

Ovocie a zelenina z druhého konca sveta urazí dlhú a náročnú cestu, než sa dostane na pulty našich obchodov. Aby banány zostali žlté a paradajky červené, musia im pestovatelia trochu pomôcť, na rad preto prichádzajú pesticídy, farbivá a konzervanty - nič, čo by nášmu telu prospievalo.


Sezónne produkty od miestnych farmárov naopak k zákazníkovi cestujú len pár hodín , vďaka tomu sizachovávajú cenné látky aj chuť . Jedna mrkva z Moravy teda v sebe môže mať ďaleko viac vitamínov ako päť pomarančov z Kolumbie.

Výhody sezónnych potravín

  • Sú plné vitamínov, minerálov a ďalších cenných látok
  • Obvykle nie sú chemicky ošetrené
  • Sú lacnejšie ako potraviny dovážané z iných podnebných pásiem
  • Majú viac chuti

Zoznámte sa, sezónne potraviny

V každom ročnom období sa zberajú iné druhy plodín. Prezrite si stručný kalendár sezónnych potravín , ktorý sme pre vás pripravili:

  • Jar - reďkovky, hlávkový šalát, jahody, karfiol, kaleráb, ľadový šalát
  • Leto - mrkva, paradajky, broskyne, hrášok, brokolica, cuketa, jablká, uhorky
  • Jeseň - cibuľa, hroznové víno​​, petržlen, orechy, hrušky, tekvica
  • Zima - ružičkový kel, pór, poľná, žerucha

Zoznam samozrejme nie je kompletný, väčšina potravín navyše patrí do niekoľkých období( napríklad jablká sa zberajú od júla do októbra, patria teda do leta aj jesene ).

Záleží aj na skladovaní

Niektoré druhy ovocia a zeleniny sa musia skonzumovať alebo spracovať do niekoľkých týždňov od zberu ( marhule, čučoriedky, slivky ), iné môžete skladovať niekoľko mesiacov aj dlhšie. Potraviny , ktoré vydržia po celý rok, sú napríklad :

  • cibuľa
  • zeler
  • mrkva
  • zemiaky
  • červená repa
  • cesnak
  • pór
  • orechy

Recepty pre odšťavovač od jari do zimy

Pripravujte si zo sezónnych plodov zdravé a chutné šťavy ! Poradíme vám, čo sa hodí do odšťavovača uprostred horúceho leta a čím svojmu telu prospejete v zimnom období chrípok.

  • Detoxikačná jarná šťava - mix zelenej listovej zeleniny ( špenát, hlávkový šalát, mangold, ľadový šalát )
  • Svieža ovocná letné šťava - hrsť jahôd, 2 jablká, 3 mrkvy, 2 broskyne
  • Jesenná šťava na imunitu - 4 hrušky, 2 jablká, dve hrste hroznového vína
  • Zahrievacia zimná šťava - 4 jablká, červená repa, zázvor

V zime si teda na rozdiel od zlej macochy z rozprávky nechajte si na jahody zájsť chuť, uvidíte, že na jar vám potom budú chutiť o to viac.

Publikované: 4. marca 2014