Byť 50% raw je lepšie ako 100%?
Možno ste odporcovia akýchkoľvek prísnych obmedzení v stravovaní, možno sa vám naopak koncept raw páči, ale pochybujete, že by ste ju zvládli dodržiavať dlhodobo. Či už sa k raw staviate akokoľvek, vedzte, že si z jej konceptu môžete veľa vziať. A veľa za to získate.
Je raw ten najlepší výživový smer?
Ak potravina prešla úpravou pri teplote vyššej ako 45 ˚C, priaznivci raw diéty (vitariáni) ju považujú za nutrične mŕtvu a telu neprospieva. Do istej miery majú pravdu. Zahrievanie skutočne niektoré živiny znehodnocuje (napríklad vitamíny B a C), iné sú, ale naopak lepšie využiteľné až po tepelnej úprave (lykopén a karotenoidy).
"S tvrdeniami ohľadom vitariánskej stravy sa plne nezhodujú ani tzv. Tradičné výživové smery, ako je napr. ajurvéda alebo tradičná čínska medicína, podľa ktorých každému konstitučnému typu náleží trošičku iný typ stravy. Niektorým ľuďom bude vyhovovať viac tepelne upravená strava, niektorým viac studená. Nie je možné povedať, že len surová strava je tá najlepšia a vyhovujúca pre všetkých, "hovorí k tomu výživová špecialistka PharmDr. Margit Slimáková na svojom Youtube kanáli.
Zároveň dodáva, že to, že vitariáni popisujú nárast energie, zoštíhlenie postavy a zlepšenie celkového stavu, sa dá ľahko vysvetliť. Ak totiž z tzv. "Normálnej" stravy naraz prejdete na konzumáciu hŕbu ovocia, zeleniny, semienok a orechov a naopak vynecháte polotovary, hromady pečiva a celkovo sa orientujete na kvalitu, bolo by divné, keby ste sa necítili okamžite lepšie.
Aké hlavné riziká má stopercentné vitariánstvo?
Predovšetkým je veľmi ťažké dlhodobo zabezpečovať telu všetko, čo potrebuje. Vitariánom hrozí nedostatok vitamínu B12, vápnika a bielkovín, ak si to obzvlášť nekontrolujú. Tiež môžu mať o dosť nižší príjem kalórií, ako je pre ich vek a hmotnosť dané. Veľmi obmedzujúce okolností pri praktizovaní raw diéty môže byť aj istá sociálna izolovanosť.
Znamená to, že sa vás snažíme od vitariánstva odradiť?
To určite nie - každý totiž sám najlepšie vie, čo mu vyhovuje, takže sa spoľahnite hlavne na svoje pocity. Sú ľudia, ktorí sú vitariáni naozaj dlhé roky a perfektne fungujú. Chcete sa tiež cítiť zdravšie, ale neradi by ste išli do takého extrému? Praktikujte raw diétu len napoly. Uvidíte, že už taká "malá" zmena dokáže veľké veci.
"Mnoho, mnoho problémov a zdravotných ťažkostí zmiznú ako sneh na slnku, ak budete jesť z 50% surové," tvrdí Marie-Claire Hermans, špecialistka na prípravu surových pokrmov, ktoré vyzerajú ako varené. "Byť raw, ale nie je o tom stať sa 100% vitariánom cez noc. Je to o postupnom zaraďovaní čo najväčšieho podielu zdravej a živej rastlinnej stravy a súčasne postupnom upúšťanie od konzumácie potravín, ktoré vám uberajú energiu aj zdravie. "
Ako sa stať 50% raw?
Z každého jedla jednoducho urobíte napoly raw, ak svoj tanier z polovice zaplníte čerstvou zeleninou, prípadne ovocím. Môžete doplniť aj bylinky, orechy, semienka alebo za studena lisované oleje. Ak sa vám ovocie a zelenina k určitým jedlám nehodí alebo si to proste len chcete celej uľahčiť, časť plodov odšťavujte. Niektoré suroviny si môžete aj usušiť a vziať si ich ako malé občerstvenie napríklad na výlet alebo do práce.
50% raw môžete byť už navždy, alebo to vziať len ako odrazový mostík a neskôr podiel surovej stravy zvyšovať - kým sa nedostanete do fázy, ktorá bude vám osobne maximálne sedieť.
Ak sa chcete osobne inšpirovať, čo všetko sa dá surovo pripravovať a jesť, dorazte na pražský Raw Fest. Budeme tam taky!