- 500 g zeleninovej drti
- 2,5 litra vody
- ½ lyžičky morskej soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
- čerstvé alebo sušené bylinky
- 1 lyžica olivového oleja
Ako využiť odpad z odšťavovania: Zeleninový vývar
Je vám ľúto vyhadzovať odpad z odšťavovania? Naučte sa z neho pripraviť napríklad zeleninový vývar.
Odpadovú drť z odšťaveného ovocia a zeleniny môžete hodiť na kompost, alebo ju ďalej využiť, ak chcete. Ovocná drť sa hodí do koláčov, buchiet, muffinov a ďalších sladkých receptov, ale tiež do jogurtu alebo ovsenej kaše. V každom prípade odpadová drť obohatí vybraný pokrm o extra porciu vlákniny. Zeleninová drť sa zas hodí do polievok, omáčok, alebo k mäsu.
Pripravte si z nej napríklad zeleninový vývar, ktorý potom môžete využiť pri ďalšom varení.
Čo budete potrebovať:
Postup:
Olej dajte do hrnca a nechajte ho trochu rozohriať. Potom pridajte zeleninovú drť a 2 minúty ju za súčasného miešania opekajte. Pridajte vodu, všetky bylinky a koreniny a priveďte do varu. Akonáhle začne voda vrieť, stiahnite trochu plameň a varte cca 20-30 minút. Pre silnejší vývar pokojne aj 2 hodiny. Hotový vývar sceďte a použite na prípravu ďalších pokrmov.