Ako využiť odpad z odšťavovania: Zeleninový vývar

Je vám ľúto vyhadzovať odpad z odšťavovania? Naučte sa z neho pripraviť napríklad zeleninový vývar.

Odpadovú drť z odšťaveného ovocia a zeleniny môžete hodiť na kompost, alebo ju ďalej využiť, ak chcete. Ovocná drť sa hodí do koláčov, buchiet, muffinov a ďalších sladkých receptov, ale tiež do jogurtu alebo ovsenej kaše. V každom prípade odpadová drť obohatí vybraný pokrm o extra porciu vlákniny. Zeleninová drť sa zas hodí do polievok, omáčok, alebo k mäsu.

Pripravte si z nej napríklad zeleninový vývar, ktorý potom môžete využiť pri ďalšom varení.

recepty z odpadu z odšťavňování
recepty z odpadu z odšťavňování

Čo budete potrebovať:

  • 500 g zeleninovej drti
  • 2,5 litra vody
  • ½ lyžičky morskej soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • čerstvé alebo sušené bylinky
  • 1 lyžica olivového oleja
zeleninový vývar
zeleninový vývar

Postup:

Olej dajte do hrnca a nechajte ho trochu rozohriať. Potom pridajte zeleninovú drť a 2 minúty ju za súčasného miešania opekajte. Pridajte vodu, všetky bylinky a koreniny a priveďte do varu. Akonáhle začne voda vrieť, stiahnite trochu plameň a varte cca 20-30 minút. Pre silnejší vývar pokojne aj 2 hodiny. Hotový vývar sceďte a použite na prípravu ďalších pokrmov.

Publikované: 19. januára 2018