Pokiaľ chcete odšťavovať do zásoby pravidelne, kúpte si vákuový džbán. Jeho použitie je jednoduché - nalejete šťavu, uzavrite vekom a pomocou pumpy jednoducho odsajete vzduch. Džbán potom uložíte do chladničky. Uchovávanie šťavy v chlade a vzduchoprázdne predĺži to ich trvanlivosť až o 24 hodín.
Ako skladovať šťavu?
Šťava začína v kontakte so vzduchom a teplom okamžite oxidovať, a tak je najlepšie vypiť ju čo najskôr, aby z nej nezačali vyprchať vitamíny a chuť. Čo keď si ale chcete uchovať šťavu do zásoby?
Máte niekoľko možností, ako oxidáciu spomaliť, aby vám šťava v pohode vydržala do druhého dňa. Aj keď z nej aj tak nejaké tie vitamíny vyprchajú, je stále lepšie dať si ráno niekoľko hodín starú šťavu, než pre samý zhon vôbec žiadnu.
Vakuové nádoby
Vzduchotesné nádoby
K občasnému skladovaniu čerstvo vylisovanej šťavy dobre poslúži akákoľvek nádoba, ktorú možno vzduchotesne uzavrieť. Použite potrebné zaváracie poháre alebo fľaše s uzáverom. Nádobu so šťavou vždy dajte do chladničky. Takto uskladnená šťava spoľahlivo vydrží minimálne do rána.
Skladovaná šťava musí byť v chlade!
Či už uchovávate šťavu v akejkoľvek nádobe, je nutné uložiť ju do chladu. V chladničke vydrží šťava až 24 hodín, naopak pokiaľ ju necháte pri izbovej teplote, môže sa pokaziť počas niekoľkých hodín. Pre prípad, že potrebujete dopraviť šťavu napríklad na záhradnú párty, pred cestou do nej prihoďte kocky ľadu. Šťavu je možné aj zamraziť - v mrazničke vydržia minimálne mesiac.